X

Στο 134,9% του ΑΕΠ το ιταλικό δημόσιο χρέος

Μέσα σε, μόλις, 3 χρόνια η σχέση δημόσιου χρέους-ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 15%.

Ant1news


Να μειώσει το δημόσιο χρέος, το οποίο έως το τέλος του 2014 αναμένεται να φθάσει στο ποσοστό-ρεκόρ 134,9% του ΑΕΠ, επιχειρεί η κυβέρνησης συμμαχίας υπό τον κεντροαριστερό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι.

Όπως γράφει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, η  κυβέρνηση συνασπισμού πρόκειται να προχωρήσει σύντομα στην πώληση επιπλέον ποσοστού των μετοχών της εθνικής επιχείρησης υδρογονανθράκων Eni και της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρικής Ενέργειας Enel σε μια πρώτη κίνηση με στόχο τη μείωση του χρέους.

Το ιταλικό δημόσιο με τη, νέα, μερική ιδιωτικοποίηση είναι πολύ πιθανό να μειώσει το ποσοστό του γύρω στο 20% του μετοχικού κεφαλαίου , προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσει τον στρατηγικό έλεγχο των δυο εταιρειών.

Είναι σαφές, όπως τονίζουν παρατηρητές, ότι «η εφαρμογή του προγράμματος για την μείωση του χρέους αποτελεί άμεση προτεραιότητα».  Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, η σχέση δημοσίου χρέους-ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 15%.

Για τα επόμενα τρία χρόνια, η προηγούμενη κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα είχε προβλέψει ότι η αξία των ιδιωτικοποιήσεων θα έπρεπε να αντιστοιχεί στο 0,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα, πάντως, με τον Ιταλό υπουργό οικονομικών Πιερκάρλο Παντοάν, το ποσοστό αυτό, κατά την περίοδο 2014-2017, μπορεί να αυξηθεί στο 0,7%. «Αναμένεται όμως το τελικό πράσινο φως» του Ρέντσι,  υπογραμμίζει η Λα Ρεπούμπλικα.