X

Πορτογαλία: Στον «αέρα» η τελευταία δόση του δανείου

Εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα καλείται να βρει η Λισαβόνα, προκειμένου να εκταμιευτεί η τελευταία δόση του δανείου από την τρόικα, μετά την απόρριψη ορισμένων μέτρων λιτότητας από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ant1news



Όπως δήλωσε την Τρίτη ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, οι πιστωτές της Πορτογαλίας δεν μπορούν να προχωρήσουν στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης του δανείου εάν δεν βρεθεί ισοδύναμη λύση για τα μέτρα λιτότητας που απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Ο Κοέλιο υπογράμμισε οτι ναι μεν το πρόγραμμα στήριξης της χώρας έχει τυπικά ολοκληρωθεί από τα μέσα του Μαΐου, όμως πρόσθεσε ότι η τελευταία δόση του δανείου εξαρτάται από τους όρους που είχαν υπογραφεί προγενεστέρα με την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ). «Καθώς υπήρξε μεταβολή αυτών των όρων, η εκταμίευση προφανώς μπορεί να λάβει χώρα όταν ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση», δήλωσε σχετικά ο Κοέλιο.

Η απόρριψη των μέτρων λιτότητας δημιούργησε ένα δημοσιονομικό κενό ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ για το τρέχον έτος και τώρα πρέπει να βρει εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να καλύψει το ποσό αυτό.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το δικαστήριο να προχωρήσει σε διευκρινίσεις σχετικά με την απορριπτική απόφασή του και μέχρι τότε δεν μπορεί να εγγυηθεί το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το επόμενο έτος. Η Πορτογαλία πρέπει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2015 από 4% φέτος.

«Δεν είναι εφικτό για το πορτογαλικό κράτος να τηρήσει τη δέσμευσή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στο ΔΝΤ για [να μειωθεί το] έλλειμμα στο 2,5% το 2015 χωρίς να είναι σε θέση να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα», ξεκαθάρισε ο ίδιος, λέγοντας ότι «μπορούμε να επιλύσουμε ένα πρόβλημα μόνον όταν γνωρίζουμε ποια είναι η διάστασή του και δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια είναι».

Η τελευταία δόση του πακέτου στήριξης της Πορτογαλίας, το οποίο συνολικά ανήλθε σε 78 δισ. ευρώ, ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ.