X

Εξελίξεις "πυροδοτεί" η χρεοκοπία της Αργεντινής

Υπήρξε πιστωτικό γεγονός στην Αργεντινή. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η 15μελης επιτροπή κρίσεων της  ISDA, εξέλιξη που θα πυροδοτήσει εξελίξεις.

Ant1news

Ντόμινο εξελίξεων στις διεθνείς αγορές αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση της διεθνούς Ένωσης Συμβάσεων Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), που έκρινε πως υπήρξε πιστωτικό γεγονός στην Αργεντινή, δηλαδή επιλεκτική χρεοκοπία, ενεργοποιώντας έτσι την πληρωμή των ασφαλειών.

Λίγες ώρες μετά το διάγγελμα της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες που διαβεβαίωνε πως δεν υφίσταται χρεοκοπία και πως εκ του πονηρού κάποιοι παίζουν με τις λέξεις, η 15μελης επιτροπή κρίσεων της  ISDA κατέληξε στο ότι σημειώθηκε ένα συμβάν «αδυναμίας πληρωμής» συμβάσεων σε ισχύ την 30ή Ιουλίου, την ημέρα που η Αργεντινή δεν μπόρεσε να καταβάλει τα τοκοχρεολύσια ορισμένων από τα ομόλογά της που υπόκεινται σε νομικό καθεστώς άλλων κρατών και η αξία των οποίων είχε απομειωθεί.

Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται την καταβολή ασφαλίστρων κινδύνου, κοινώς των cds, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Άτεγκτος παραμένει και ο αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίζα που είχε αναλάβει την υπόθεση της διαμάχης, δικαιώνοντας τους επενδυτικούς οίκους - αρπακτικά και δίνοντας εντολή στο Μπουένος Άιρες να προβεί στην πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων των πιστωτών της, καθώς επέκρινε την απόφαση της χώρας να κηρύξει παύση πληρωμών, απέρριψε αίτημα της για αντικατάσταση του μεσολαβητή τον οποίο ο ίδιος είχε διορίσει, κρίνοντάς τον επαρκή και αξιόπιστο.

Στην ακρόαση που έγινε σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο Γκρίζα είπε στους δικηγόρους του γραφείου Cleary Gottlieb που εκπροσωπεί την Αργεντινή «να προβούν σε ενέργειες ώστε να σταματήσει η παραπληροφόρηση από τη χώρα όσον αφορά τη διαμάχη της με τους επενδυτές».

Πολλοί αξιωματούχοι της Αργεντινής έχουν κατ' επανάληψη δηλώσει ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, γεγονός που ο δικαστής χαρακτήρισε «μισή αλήθεια». «Η χώρα έχει εκδώσει δημόσιες ανακοινώσεις που ήταν άκρως παραπλανητικές και αυτό πρέπει να σταματήσει», ανέφερε. Η Αργεντινή υποστηρίζει ότι καταθέτοντας το ποσό των 539 εκατομμυρίων δολαρίων για την προγραμματισμένη πληρωμή των μερισμάτων στις 30 Ιουνίου στον λογαριασμό της τράπεζας Mellon της Νέας Υόρκης -μέσω της οποίας γίνεται η αποπληρωμή του χρέους της- έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή της.

Στο Μπουένος Άιρες πάντως, επικρατεί σκεπτικισμός, αλλά και οργή για την μη εύρεση λύσης σε ένα πρόβλημα που δεν δείχνει να απειλεί τόσο άμεσα την οικονομία της χώρας. Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Αξελ Κισίλοφ δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει, και απείλησε ότι το Μπουένος Άιρες θα κινηθεί δικαστικά εάν οποιοσδήποτε ομολογιούχος απαιτήσει τα χρήματά του. Ακόμη, ο Κισίλοφ είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν θα αντιταχθεί σε μια συμφωνία ανάμεσα σε ιδιωτικές εταιρείες.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της χώρας, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, η οποία σε διάγγελμά της δήλωσε «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των ομολογιούχων που δέχθηκαν το «κούρεμα». «Ο κόσμος συνεχίζει τη ζωή του και η Αργεντινή το ίδιο» δήλωσε η Κριστίνα Φερνάντες, καλώντας σε εθνική ομοψυχία.