X

Ιστορικό ρεκόρ για το χρέος της Γαλλίας

Αύξηση ρεκόρ του γαλλικού χρέους στο 95,1% του ΑΕΠ στο διάστημα του δεύτερου τριμήνου του έτους.

Ant1news

Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας ανήλθε στα 2.023,7 δισεκ. ευρώ στο τέλος του δεύτερου φετινού τριμήνου, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά το συμβολικό όριο των 2 τρισεκατομμυρίων, ανακοίνωσε το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Insee).

Το χρέος αυτό, υπολογισμένο με τα κριτήρια του Μάαστριχτ, ανέρχεται στο 95,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕγχΠ).

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, που το δημόσιο χρέος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ξεπερνά τα 2 τρισ. ευρώ. Μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να μειώσει το έλλειμμα στο κράτος πρόνοιας που αναμένεται να διαμορφωθεί στα 11,7 δισ. ευρώ το 2014, μειώνοντας τις δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης κατά 9,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2015. Παράλληλα σκοπεύει να περιορίσει τις δαπάνες στον κλάδο υγείας κατά 3,2 δισ. ευρώ, ένας στόχος που δεν θεωρείται εύκολα επιτεύξιμος λόγω του γενναιόδωρου συστήματος περίθαλψης.

Περικοπές ακόμη 700 εκατ. ευρώ αναμένεται να επικεντρωθούν στα οικογενειακά επιδόματα. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως τα υψηλά οικογενειακά επιδόματα στη Γαλλία έχουν ωθήσει τον δείκτη γεννητικότητας στα υψηλά επίπεδα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεδομένων των τελευταίων στοιχείων για το δημόσιο χρέος, εκτιμάται πως η γαλλική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τους στόχους για τη μείωσή του μέσα στο 2015 από τον αρχικό στόχο του 95,6%.