X

Μέτρα τόνωσης της παγκόσμιας ανάπτυξης από την G20

Νέες στρατηγικές ανάπτυξης που θα οδηγήσουν στην αύξηση κατά 1,8% στο παγκόσμιο ΑΕΠ μέσα στα επόμενα 5 χρόνια ανακοίνωσε η G20.

Ant1news



Σε μέτρα τόνωσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και οικονομίας προχωρούν οι χώρες της ομάδας G20. «Ενώ ορισμένες βασικές οικονομίες ανακάμπτουν, κάποιες άλλες αντιμετωπίζουν νέες αδυναμίες», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της G20, που συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα μέτρα τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας θα επιφέρουν αύξηση κατά 1,8% στο παγκόσμιο ΑΕΠ, 2 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία και εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Επισημαίνεται ακόμη η αποφασιστικότητά τους να επιτύχουν «αποτελέσματα που θα ενισχύσουν την ανάκαμψη, καθώς οδεύουμε προς τη σύνοδο των ηγετών» που θα πραγματοποιηθεί στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, τον Νοέμβριο, ενώ υπογραμμίζεται ότι «οι νέες στρατηγικές ανάπτυξης θα οδηγήσουν στην αύξηση κατά 1,8% στο παγκόσμιο ΑΕΠ, την επόμενη πενταετία. Αυτό σημαίνει 2 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία και εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας».

«Θα υπάρχει καταλογισμός μέσω ελέγχου των εφαρμοσμένων πολιτικών. Το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα βοηθήσουν σημαντικά στη διαδικασία αυτή», προστίθεται και τονίζεται ότι οι επενδύσεις σε υποδομές έχουν κεντρικό ρόλο στους σχεδιασμούς στήριξης της παγκόσμιας οικονομίας. Στο πλαίσιο συμφώνησαν για μια «Παγκόσμια Πρωτοβουλία για Υποδομές», η οποία θα στηρίζεται σε μια «πολυετή ομάδα δράσεων» για την αύξηση της ποιότητας και ποσότητας των υποδομών στις χώρες που αποτελούν τη G20, αλλά και άλλες χώρες.

Όπως αναφέρεται, οι χώρες της G20 συμφώνησαν και σε μέτρα για την «σταθεροποίηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος» και τη «διασφάλιση της ακεραιότητας» του διεθνούς φορολογικού συστήματος. «Το έργο μας δεν σταματά εδώ, στην Ουάσιγκτον», επισημαίνει η G20.