X

Κατρακυλάει η τιμή του πετρελαίου στις αγορές

Το brent έφθασε σε χαμηλό 4 ετών, καθώς ο ΟΠΕΚ δε φαίνεται διατεθειμένος να μειώσει την προσφορά προκειμένου να στηρίξει τα επίπεδα των τιμών.

Ant1news

Στο 20% ανέρχεται η μείωση της τιμής του μαύρου χρυσού από τον περασμένο Ιούνιο, με το πετρέλαιο brent να υποχωρεί στα 87,74 δολάρια το βαρέλι. Ο υπουργός πετρελαίου του Κουβέιτ, Αλί αλ-Ομάιρ, εκτίμησε πως μπορεί να φθάσει ακόμη και στα 76 δολάρια το βαρέλι.

Η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ διαμηνύουν ότι θα επιτρέψουν μείωση των τιμών, προκειμένου να διατηρήσουν το μερίδιό τους στην αγορά και να αντιμετωπίσουν τη… σχιστολιθική επανάσταση των ΗΠΑ.

Τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανοί έχουν αυξήσει κατακόρυφα την εξόρυξη πετρελαίου από σχιστολιθικά και αμμώδη πετρώματα, με αποτέλεσμα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας να προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τα επόμενα χρόνια τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία στην παραγωγή.

Αυτή η διαδικασία, όμως, είναι πολύ ακριβή, και θα καταστεί ασύμφορη οικονομικά αν η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές συνεχίσει την πτωτική της πορεία.

Την περασμένη εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,3%, κάτι που θα καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθεί κανείς από πού μπορεί να έρθει η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.