X

Διευκρινίσεις για τον προϋπολογισμό ζητά η Κομισιόν από την Γαλλία

Σύμφωνα με τον Φρανσουά Ολάντ η Γαλλία θα απαντήσει στο τέλος της βδομάδας, ενώ χαρακτήρισε την επιστολή συνηθισμένη, σύμφωνη με τη διαδικασία.

Ant1news

Η Γαλλία έλαβε πράγματι μια επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία της ζητάει διευκρινίσεις για τον γαλλικό προϋπολογισμό του 2015, και θα απαντήσει "στο τέλος της εβδομάδας", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

"Είναι μια πολύ συνηθισμένη επιστολή", σύμφωνη "με τη διαδικασία" και "η οποία δεν έχει μεγάλη σημασία πέραν του ότι ζητούνται ορισμένες πληροφορίες και διευκρινίσεις", δήλωσε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

"Θα πρέπει να δώσουμε την απάντησή μας στο τέλος της εβδομάδας, κάτι που θα πράξουμε", πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος, διευκρινίζοντας πως "ο διάλογος συνεχίζεται μέσα σε πολύ καλές συνθήκες" με τις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζοντας πως η Γαλλία σκοπεύει να σεβαστεί "τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της, αλλά με τη μέγιστη ευελιξία", ο Ολάντ δήλωσε επίσης πως δεν θα προχωρήσει πέραν της εξοικονόμησης των 21 δισεκ. ευρώ που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό της για το 2015.

"Παρουσιάσαμε τα ποσά που θα εξοικονομήσουμε" και τα οποία ανέρχονται σε "21 δισεκ. ευρώ το 2015", επέμεινε ο γάλλος πρόεδρος. "Μπορούμε να δούμε πώς θα μπορούσαμε να κινητοποιήσουμε καλύτερα ορισμένους πόρους, να υπολογίσουμε καλύτερα ορισμένες δαπάνες, αλλά δεν θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο σημείο αυτό", διαβεβαίωσε ο Ολάντ.

Εκτός από  τη Γαλλία, άλλες τέσσερις χώρες της ευρωζώνης δέχθηκαν επιστολές από τις Βρυξέλλες: η Ιταλία, η Αυστρία, η Σλοβενία και η Μάλτα. Μόνο η Ιταλία έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή που έλαβε.

Κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες, ο Ολάντ είχε επαναλάβει πως η ανάπτυξη παραμένει "κατά προτεραιότητα" ο στόχος της Γαλλίας. "Τίποτε δεν θα μας κάνει να παρεκκλίνουμε απ' αυτό το στόχο. Το ίδιο ισχύει και για την ερμηνεία του προϋπολογισμού μας, ο οποίος θα σέβεται τους κανόνες με το μέγιστο της ευελιξίας, αλλά και για το στόχο της ανάπτυξης", τόνισε.

Η περίπτωση της Γαλλίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Το σχέδιο προϋπολογισμού της προβλέπει πράγματι ένα έλλειμμα 4,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕγχΠ) για το 2015, το οποίο απέχει από το 3%, στο οποίο έχει δεσμευθεί το Παρίσι.