X

Να τυπωθεί χρήμα από την ΕΚΤ προτείνει ο Νοβότνι

Υπέρ του τυπώματος χρήματος από την ΕΚΤ τάχθηκε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, προειδοποιώντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία εξασθενεί σε τεράστιο βαθμό.

Ant1news



«Καμπανάκι κινδύνου» ότι η οικονομία της ευρωζώνης υφίσταται μια «τεράστια» εξασθένηση έκρουσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι και τάχθηκε υπέρ του τυπώματος χρήματος για την αγορά κρατικών ομολόγων.

«Βλέπουμε μια τεράστια εξασθένηση της οικονομίας της ευρωζώνης», είπε ο Νοβότνι από τη Γερμανία και πρότεινε την υιοθέτηση μιας πιο φιλόδοξης νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παίρνοντας αποστάσεις από τις θέσεις του Βερολίνου, το οποίο απορρίπτει σθεναρά το τύπωμα χρήματος.

Σε ερώτηση εάν και κατά πόσον μια πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να συμβάλει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ σημείωσε ότι «ως ένα υποστηρικτικό μέτρο, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, μπορεί ασφαλώς να είναι πολύτιμη».

Η τοποθέτηση του Νοβότνι θεωρείται κρίσιμη, καθώς καταγράφονται σημαντικές διαφωνίες για το πώς θα έπρεπε να κινηθεί στο εξής η ΕΚΤ.