X

Γαλλία: Πρώτη και βαριά «καμπάνα» για τις λίστες Φαλσιανί

Η κληρονόμος Αρλέτ Ριτσί είχε εντοπιστεί χάρη στις «λίστες Φαλσιανί».

Ant1news



Ποινή φυλάκισης τριών ετών, τα δύο με αναστολή, και πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ καταδικάστηκε σήμερα η κληρονόμος του οίκου μόδας Nina Ricci, Αρλέτ Ριτσί, που κατηγορείτο για φοροδιαφυγή.

Η Ριτσί είχε εντοπιστεί από τις φορολογικές αρχές χάρη στις περιβόητες λίστες Φαλσιανί, στις οποίες περιλαμβάνονταν οι μη δηλωμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί πελατών της ελβετικής θυγατρικής της τράπεζας HSBC.

Το δικαστήριο, από το οποίο απουσίαζε η ίδια κατά την ανακοίνωση της απόφασης, έκρινε ότι η ζάμπλουτη κληρονόμος «επί περισσότερα από 20 χρόνια» επιδίωξε με ζήλο να κρύψει από τις γαλλικές αρχές τα ποσά που περιέχονταν στους λογαριασμούς της, τους οποίους κληρονόμησε από τον πατέρα της.

Επιπλέον, διέταξε την κατάσχεση ενός σπιτιού της στο Παρίσι, καθώς και της ακίνητης περιουσίας της στην Κορσική, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 4 εκατομμύρια ευρώ, θεωρώντας ότι τα είχε παραχωρήσει σε εταιρείες ακινήτων με σκοπό «να οργανώσει δόλια χρεοκοπία».

Σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή και πρόστιμο 10.000 ευρώ καταδικάστηκε επίσης ο λογιστής της Ριτσί, Ανρί-Νικολά Φλεράνς, που αντιμετώπιζε την κατηγορία της «συνέργειας σε οργάνωση δόλιας χρεοκοπίας», ενώ στην κόρη της επιβλήθηκε ποινή οκτάμηνης φυλάκισης για φοροδιαφυγή.

Μόνο ένας φίλος της κληρονόμου, ο βιομήχανος Μπερτράν-Σαρλ Λιρί, κρίθηκε αθώος από το δικαστήριο.