X

Η Ελλάδα «χτυπά» τις διεθνείς αγορές

Πτώση σε ισοτιμίες, χρηματιστήρια και πετρέλαιο σημειώνεται από τη στιγμή που εφαρμόστηκε το capital control στην Ελλάδα, λίγο μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.

Ant1news

Οι ασιατικές χρηματαγορές καταγράφουν πτώση, όπως και το ευρώ, λόγω των φόβων για έξοδο της Αθήνας από την ευρωζώνη- μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου και της εφαρμογής των capital controls στην Ελλάδα - δίνοντας σημάδια ότι δεν είναι επαρκώς θωρακισμένα για ένα ενδεχόμενο grexit.

Στα μέσα της συνεδρίασης το Σίδνεϊ είχε πτώση 1,81%, η Σεούλ 1,45%, η Ταϊπέι 1,90%, ενώ το Χονγκ Κονγκ στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης είχε πτώση 3,63%.

«Είναι οι συνέπειες μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διεξαγάγει δημοψήφισμα, και η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαρκέσει αυτή την εβδομάδα», δήλωσε η United Overseas Bank of Singapore σε ανακοίνωση.

Ο Ντάνιελ Ανγκ, αναλυτής της Phillip Futures στη Σιγκαπούρη, εκτιμά ότι η αποδυνάμωση του ευρώ «θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες πτώσεις των τιμών του αργού πετρελαίου».

Οι τιμές τους πετρελαίου υποχώρησαν, ενώ το ευρώ έχασε έδαφος έναντι του δολαρίου. Ο δείκτης του Τόκιο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 2%. Πτώση κατά 0, 4% σημείωσε ο Shanghai Composite της Κίνας, ενώ χτύπημα δέχτηκαν και οι δείκτες της Νέας Ζηλανδίας.

Στο αυστραλιανό χρηματιστήριο χάθηκαν πάνω από 35 δις ευρώ, κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών.

Η υποχώρηση του ευρώ έναντι του γεν ήταν 3%, στο 133, 80, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των πέντε τελευταίων εβδομάδων. Έναντι στο δολάριο η πτώση διαμορφώνεται στο 1, 0995, σημείωνοντας πτώση 1, 95% , στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα.

Η βουτιά στα αμερικανικά futures ήταν στο 1,8%, η χαμηλότερη των τελευταίων τριών μηνών.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Rajiv Biswas της IHS Global Insight, ακόμα κι αν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, με κάποιο τρόπο, είναι αμφίβολη η ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι το grexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ασιατικής οικονομικής ανάπτυξης κατά 0,3% το 2016, εξαιτίας των αναταραχών στις χρηματοοικονομικές αγοές και το εμπόριο.

Ο οικονομολόγος της Nordea Bank, Jan von Gerich, εκτιμά ότι οι αγορές οδεύουν αδιαμφισβήτητα προς μια εβδομάδα μεταβλητότητας, που τουλάχιστον στην αρχή θα χαρακτηρίζεται από στροφή στην ασφάλεια και την αποφυγή ρίσκου.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank δήλωσε χθες ότι η τροπή που έχουν πάρει τα γεγονότα στην Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως αρνητική για τις αγορές, τονίζοντας πως  «το ερώτημα για την συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ είναι και επισήμως ανοικτό».