X

Χρεοκόπησε το Πουέρτο Ρίκο

Από τη δόση των 58 εκατ. δολαρίων πλήρωσε μόλις 628.000 και έτσι δεν απέφυγε την χρεοκοπία.

Ant1news

Η Τράπεζα Ανάπτυξης του Πουέρτο Ρίκο ανακοίνωσε πως κατάφερε να αποπληρώσει μόλις ένα μικρό μέρος της δόσης του χρέους προς τον Δημόσιο Οργανισμό Χρηματοδότησής του (Public Finance Corporation, PFC), ύψους 58 εκατ. δολαρίων, που έληγε την 1η Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, από το ποσό των 58 εκατ. δολαρίων μπόρεσε να καταβάλει μόλις 628 χιλιάδες και ως εκ τούτου δεν κατάφερε να αποφύγει την χρεοκοπία.

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο Αλεχάνδρο Γκαρσία Παντίγια σοκάρισε του επενδυτές τον Ιούνιο, όταν δήλωσε ότι το χρέος του νησιού - που ανέρχεται σε 72 δισ. δολάρια - δεν μπορεί να αποπληρωθεί και χρειάζεται αναδιάρθρωση.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το Πουέρτο Ρίκο αθέτησε αποπληρωμή κεφαλαίου ή τόκων του χρέους του. Η μη αποπληρωμή του χρέους του Πουέρτο Ρίκο είναι η πιο σημαντική μετά από αυτήν του Ντιτρόιτ, που αθέτησε την πληρωμή ασφαλισμένων συνταξιοδοτικών ομολόγων ύψους 1,45 δισ. δολαρίων από ένα σύνολο ομολόγων περίπου 8 δισ. δολαρίων, πριν προχωρήσει σε αίτηση χρεοκοπίας το 2013 και στη συνέχεια σε αθέτηση πληρωμής γενικών υποχρεώσεων ομολόγων, αξίας άνω των 600 εκατ. δολαρίων.