X

Επισήμως εκτός μνημονίου η Κύπρος

Γύρισε σελίδα η Κύπρος,  η οποία ολοκλήρωσε τα προγράμματα διάσωσης με τον ESM και το ΔΝΤ.

Ant1news


Η Κύπρος βγήκε οριστικά από την εποχή του μνημονίου την Δευτέρα και μάλιστα δύο μήνες πριν από τη λήξη του στις 14 Μαΐου. Είναι η τέταρτη χώρα που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα διάσωσης, μετά την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. 

Όπως ανακοίνωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η διακοπή της συμφωνίας με το ΔΝΤ και τον ESM κοινοποιήθηκε, μέσω επιστολής από τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Η κα. Λαγκάρντ ανέφερε πως η Κύπρος έκανε μεγάλα βήματα προς τα μπρος με την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά κάλεσε την κυβέρνηση να συνεχίσει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. 

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε, μεταξύ άλλων: 

“Θέλω να συγχαρώ το λαό και την Κυβέρνηση της Κύπρου για τα επιτεύγματά τους κατά τη διάρκεια το προγράμματος προσαρμογής, το οποίο πέτυχε μια εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών. Η οικονομία επέστρεψε σε θετική ανάπτυξη πέρυσι και αυξήθηκε σχεδόν κατά 1,5 τοις εκατό. Το τραπεζικό σύστημα στηρίζεται σε πιο σταθερά θεμέλια και επιταχύνονται οι εργασίες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δημιουργώντας περιθώρια για την επάνοδο νέου παραγωγικού δανεισμού. Η δημοσιονομική θέση έχει αποκατασταθεί και βρίσκεται σε βιώσιμο δρόμο, ενώ το δημόσιο χρέος βρίσκεται τώρα σε πτωτική πορεία. Επιπρόσθετα, η Κύπρος επανάκτησε την πρόσβαση της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, εκδίδοντας με επιτυχία τρία Ευρωομόλογα στο διάστημα των τελευταίων 21 μηνών.

 

Με βάση τα επιτεύγματα αυτά, η δυναμική των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί, ιδιαίτερα ενόψει την ανανεωμένης αστάθειας στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Η περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών αρχών, καθώς και οι συνεχείς προσπάθειες για την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας της Κυπριακής οικονομίας είναι ουσιαστικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι απόηχος της χρηματοοικονομικής κρίσης θα παραμείνει οριστικά στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, με ενθαρρύνει η δέσμευση των Αρχών για τη διατήρηση των συνετών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών, καθώς και για τη συνέχιση της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.”