X

Φορο-τσουνάμι από τον ερχόμενο μήνα και στην Κούβα

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, παρά το γεγονός ότι ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 25 ευρώ.

Ant1news

Σε ισχύ τίθεται από τον ερχόμενο μήνα στην Κούβα το νομοσχέδιο για «τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας», που προβλέπει ότι εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος… για πρώτη φορά από την επανάσταση του 1959.

Συγκεκριμένα θα επιβαρυνθούν με φόρο κοινωνικής ασφάλισης 5% όσοι έχουν μηνιαίο εισόδημα άνω των 500 πέσος (περίπου 20 ευρώ), καθώς και φόρο εισοδήματος 3%-5% οι “προνομιούχοι” με μισθό άνω των 2.500 πέσος (περίπου 96 ευρώ).

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Κούβας, Μέισι Μπολάνος Βάις, ανακοίνωσε πως ο φόρος θα παρακρατείται από τον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων κάθε μήνα.

Η Κούβα είχε καταργήσει τους φόρους μετά την επανάσταση του 1959 που έφερε στην εξουσία τον Φιντέλ Κάστρο, όταν όλοι άρχισαν να εργάζονται για το κράτος με χαμηλούς μισθούς. Η Κυβέρνηση βέβαια επιδοτούσε τα πάντα: από την Υγεία και την Παιδεία, μέχρι τις Μεταφορές, τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό.

 

Όλα αυτά άρχισαν να αλλάζουν από το 2012, όταν ο Ραούλ Κάστρο, αδερφός του ιστορικού ηγέτη της Κούβας, άρχισε να εισαγάγει τις πρώτες μορφές φορολογίας. Αρχικά μπήκαν στο “στόχαστρο” οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και πρόσφατα οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως ο μέσος μισθός πέρυσι στην Κούβα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ανερχόταν σε 687 πέσος (περίπου 25 ευρώ), με το 80% του εργατικού δυναμικού να είναι δημόσιοι υπάλληλοι.