X

Eμανουέλ Μακρόν: ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας

Από πού ξεκίνησε για να φτάσει να γίνει ο νεότερος Πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας. Οι στόχοι του για την Ευρώπη, την Άμυνα, την τρομοκρατία.

Ant1news

Για «νέα σελίδα, ελπίδας και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης» έκανε λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, που τον ανέδειξαν ως τον νεότερο Πρόεδρο της χώρας, μετά τον Ναπολέοντα. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του στις 14 Μαΐου, κατόπιν τελετής παράδοσης - παραλαβής από τον Φρανσουά Ολάντ,στα Ηλύσια Πεδία.

Ο 39χρονος πρώην Υπουργός Οικονομίας του Ολάντ κατάφερε να κερδίσει πανηγυρικά την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν, δίνοντας ανάσα ανακούφισης στην Ευρώπη.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αποδίδουν την πρωτοφανή του άνοδο στην ανάγκη των Γάλλων για παρουσία νέων προσώπων στη γαλλική πολιτική σκηνή, όπως άλλωστε θα μπορούσε να διαπιστωθεί και από την κατακόρυφη πτώση των αντιπάλων του.

Το «En marche»(Εμπρός!), πρόσφατο δημιούργημά του, κατάφερε να κερδίσει σημαντική μερίδα νέων ανθρώπων, οι οποίοι εντάχθηκαν στο κίνημά του, με σκοπό να αφουγκραστούν τις ανάγκες της κοινωνίας.

Πόρτα – πόρτα οι περίφημοι «πεζοπόροι» (les marcheurs ) μάζεψαν τα στοιχεία για τον τρόπο ζωής, τις ανάγκες και τις αγωνίες των Γάλλων. Χαρακτηριστικό είναι ότι, μέχρι το Δεκέμβριο του 2016 οι συμμετέχοντες στο κίνημα είχαν φτάσει τις 130.000.

 

Το πολιτικό κομμάτι, ο Μακρόν αποφάσισε να το παρουσιάσει σε δύο φάσεις. Αρχικά τον Φεβρουάριο παρουσίασε το δημοσιονομικό πλαίσιο του προγράμματός του, ένα οικονομικό σχέδιο της τάξης των 60 δισ. ευρώ και λίγες μέρες αργότερα, τον Μάρτιο, το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, που περιελάμβανε τις μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά τομέων, όπως η παιδεία, η «κοινωνία της εργασίας», ο εκσυγχρονισμός της οικοκονομίας, η ασφάλεια και η διεθνής στρατηγική της χώρας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Μακρόν επιθυμεί τη διατήρηση της Σένγκεν, αλλά και την ενίσχυση της FRONTEX, με την προσθήκη 5000 επιπλέον Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων και τη δημιουργία κοινού συστήματος Πληροφοριών.

 

Σε οικονομικό ευρωπαϊκό επίπεδο, ζητεί ξεχωριστό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη με έναν Υπουργό Οικονομικών.

Ο Εμανουέλ Μακρόν απολαμβάνει την υποστήριξη πολλών προσωπικοτήτων, όπως του πρώην δεξιού Πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν, του Υπουργού Άμυνας της αριστεράς, του Ζαν Ιβ λε Ντριάν, του ιδρυτή του κεντρώου κόμματος Modem, Φρανσουά Μπαϊρού, αλλά και πλήθος προσωπικοτήτων.

Η πορεία του μέχρι την Προεδρία

Ο Μακρόν έχει φοιτήσει στα καλύτερα γαλλικά σχολεία, έκανε περιουσία όσο εργαζόταν στην επενδυτική τράπεζα Rothschild και την ίδια περίοδο απέκτησε το παρατσούκλι «ο Μότσαρτ των οικονομικών», αφού το 2012 ήταν εκείνος που συμβούλευσε την Nestle να εξαγοράσει έναντι 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων μια μονάδα της Pfizer.

Μετά την αποχώρησή του από την Rothschild, εντάχθηκε στην ομάδα του απερχόμενου Προέδρου της Γαλλίας, του Φρανσουά Ολάντ και λίγο αργότερα ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας.

 

Η στήριξή του στις βασικές αρχές του κοινωνικού μοντέλου, όπως η εβδομάδα των 35 ωρών και η μονιμότητα στο Δημόσιο Τομέα ήταν από τα μηνύματα που τον έκαναν έναν από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς στη Γαλλία, επίτευγμα μεγάλο για έναν πρώην τραπεζίτη, σε μια χώρα που αμφισβητεί τον κόσμο της οικονομίας, την ώρα που πολλοί αριστεροί δεν τον εμπιστεύονται.

Ο ίδιος αποδίδει την ενέργεια και την επιτυχία του στην υποστήριξη της κατά 20 χρόνια μεγαλύτερη συζύγου του, Μπριζίτ, την οποία γνώρισε ως καθηγήτριά του στο Γυμνάσιο, για να την παντρευτεί αργότερα, ξεφεύγοντας από τα καθιερωμένα, αφού αντιδρώντας σε σχόλια, είχε δηλώσει πως, «δεν έχει σύμπλεγμα με την ηλικία».

 

Οι πρώτες 100 μέρες του και προτεραιότητες μέχρι το τέλος του 2017

Παρά το ότι έχει δηλώσει πως δεν πιστεύει στη θεωρία των «100 πρώτων ημερών», αφού κατά τη διάρκειά τους, δεν μπορεί να περιορισθεί μια προεδρική θητεία, αναγνωρίζει πως στην περίοδο αυτήν,  «θα πρέπει να μπουν τα θεμέλια για μια βιώσιμη προεδρική δράση».

Επόμενο στοίχημα, ωστόσο, γι’αυτόν, είναι η εξασφάλιση της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, η οποία θα κριθεί στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, όπου ο Μακρόν θα κατέβει με ένα υπό δημιουργία κόμμα.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σκοπεύει να κάνει περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ώστε να προτείνει  «ένα σχέδιο πορείας για την ερχόμενη πενταετία, με στόχο την προικοδότηση της ευρωζώνης με έναν πραγματικό προϋπολογισμό και έναν κοινό υπουργό οικονομικών. Να δοθεί παράλληλα στην Ευρώπη των 27, ένας ουσιαστικός προσανατολισμός για το περιβάλλον, τη βιομηχανία, τις επενδύσεις και τη διαχείριση της μετανάστευσης».

 

Πιστεύει ότι για να τα πετύχει όλα αυτά, θα πρέπει να προχωρήσει ακάθεκτη στις μεταρρυθμίσεις, ώστε να «ξαναβρεθεί η χαμένη εμπιστοσύνη με τη Γερμανία». Στόχος του είναι να δώσει νέα ώθηση στην γαλλο-γερμανική συνεργασία, για την οποία παράλληλα ξεκαθαρίζει:

 «Δεν τοποθετούμαι απέναντι στη Γερμανία, αλλά μαζί με τη Γερμανία».

Κάπως έτσι η Γερμανίδα Καγκελάριο ήταν από τους πρώτους ηγέτες με τους οποίους συνομίλησε μετά την νίκη του, ενώ η Μέρκελ θα είναι και η πρώτη αρχηγός κράτους που θα επισκεφτεί άμεσα ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο λόγος είναι ότι θέλει να στείλει θετικό μήνυμα στους Γάλλους πολίτες, αλλά και να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση της οδηγίας για τους αποσπασμένους εργάτες, «περί απελευθέρωσης της παροχής υπηρεσιών στην Ευρώπη» που είναι απόρροια της αρχικής οδηγίας Μπολκεστάϊν.

Η αποφυγή του λεγόμενου «κοινωνικού ντάμπινγκ», δηλαδή της μαζικής εισαγωγής εργατών χαμηλού κόστους στις οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης, είναι ένας ακόμα στόχος του.

 

Γι’αυτό το θέμα είναι που έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα και συχνά οι Γάλλοι, καθώς το θεωρούν ως την «αχίλλειο πτέρνα» της Ευρώπης.

Στις 25 Μαΐου ο Μακρόν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χθες το βράδυ έσπευσε να τον συγχαρεί, σημειώνοντας πως «ανυπομονεί πολύ να συνεργαστεί μαζί του».

Για τον τομέα της Άμυνας της Ευρώπης, ο Μακρόν επιθυμεί μεγαλύτερη στρατιωτική και επιχειρησιακή συνεργασία και προτείνει η δημιουργία  «Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας», στο οποίο θα συμμετάσχουν πολιτικοί και στρατιωτικοί των χωρών που επιθυμούν να συμμετάσχουν. Απώτερος στόχος είναι η προσπάθεια «αυτονομίας της Ένωσης στο διπλωματικό και στρατιωτικό τομέα, αποφεύγοντας τις επικαλύψεις με τις δομές του ΝΑΤΟ», όπως διευκρινίζεται στο πρόγραμμά του.

 

Τρομοκρατία

Ο Μακρόν εκλέχθηκε Πρόεδρος της Γαλλίας όσο η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Άλλωστε, μετά από τόσα πλήγματα, η χώρα βρίσκεται σε ένα ευαίσθητο σημείο αναφορικά με την τρομοκρατία.

Επιθυμία του νεοεκλεγέντα Προέδρου της χώρας είναι η δημιουργία ισχυρού πλέγματος Πληροφοριών, με τη σύσταση «γενικού επιτελείου», το οποίο θα υπάγεται στο Συμβούλιο Άμυνας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Είναι μέσα από την πρόβλεψη που μπορεί να κερδηθεί ο πόλεμος» δηλώνει. Για τη διατήρηση ή μη της έκτακτης ανάγκης δήλωσε ότι θα εξαρτηθεί από το επίπεδο κινδύνου που θα εκτιμήσει η Υπηρεσία Πληροφοριών. 

 

Αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία

Πριν από το τέλος του έτους σκοπεύει να μειώσει κατά ένα τρίτο τον αριθμό των βουλευτών, που σήμερα είναι 577. Σκοπός του είναι η εισαγωγή μιας δόσης αναλογικής στην εκλογική νομοθεσία, ώστε το κοινοβούλιο να είναι πιο αντιπροσωπευτικό της κοινωνίας. Πάντως, έχει αποφύγει να προσδιορίσει αν γι’αυτές τις αλλαγές σκοπεύει να διενεργήσει δημοψήφισμα.