X

Γερμανικός “εμφύλιος” για το ελληνικό χρέος

Να τηρήσει η Γερμανία τις υποσχέσεις της απέναντι στην Ελλάδα, για το χρέος, ζητά ο Γκάμπριελ ασκώντας κριτική στον Σόιμπλε. «Είναι δική μας υπόθεση» απαντά εμμέσως το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

Ant1news

Γερμανικός «εμφύλιος» ξέσπασε για την Ελλάδα με φόντο το Eurogroup που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας διασταυρώνουν τα ξίφη τους για το ελληνικό χρέος…

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ασκώντας έμμεση κριτική στον Υπουργό Οικονομικών της χώρας του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζήτησε συγκεκριμένη δέσμευση της ευρωζώνης ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα.

«Στην Ελλάδα έχει γίνει η υπόσχεση ξανά και ξανά για ελάφρυνση του χρέους, αν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις», είπε ο Γκάμπριελ, ο οποίος βρίσκεται σε προεκλογικό ρυθμό ενόψει των επερχόμενων εκλογών… «Τώρα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας. Αυτό δεν πρέπει να αποτύχει εξαιτίας της γερμανικής αντίστασης» κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, ο οποίος δήλωσε ότι Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν απέχουν ιδιαίτερα στην εκτίμησή τους για την Ελλάδα. «Είναι συμφέρον της Γερμανίας να μην απομονωθεί πάρα πολύ…» δήλωσε ο Σέφερ. «Η πολιτική πολιορκία πρέπει να αρθεί», δήλωσε εκτοξεύοντας νέα πυρά στην κυβερνητική πλευρά της Μέρκελ.

 

Άμεση ήταν η απάντηση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος πρόσθεσε ότι όλοι επιθυμούν μια λύση «προς το συμφέρον της Ελλάδας». Τόνισε δε ότι εναπόκειται στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να βρουν μια λύση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στις Βρυξέλλες, υπονοώντας ότι είναι θέμα του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ και όχι του Γερμανικού ΥΠΕΞ.

Ωστόσο, ο Γκάμπριελ επανήλθε κάνοντας νέα έκκληση για ελάφρυνση χρέους. Ο ίδιος ζήτησε παράλληλα να δοθεί στην Ελλάδα το δημοσιονομικό περιθώριο για επενδύσεις στην εκπαίδευση, τις υποδομές και την έρευνα. Σε δηλώσεις που έκανε μαζί με τον Γάλλο ομόλογο του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο κ. Γκάμπριελ υποστήριξε ότι το Eurogroup πρέπει να προσφέρει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα ως αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε….

Ο Γκάμπριελ, του οποίου οι Σοσιαλδημοκράτες προσπαθούν απελπισμένα να κλείσουν μια διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ τέσσερις μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές, είπε ότι «η πολιτική πολιορκία πρέπει να αρθεί».