X

Κλιμακώνει τον οικονομικό “πόλεμο” στην Τουρκία ο Τραμπ

Νέο “χτύπημα” του Πλανητάρχη στον Ερντογάν. Σε ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα.. Επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν. Η απάντηση του Τούρκου πρόεδρου στον Τραμπ.

Ant1news

Νέο “χτύπημα” προς την παραπαίουσα τουρκική οικονομία, κατάφερε, την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε μέσω twitter ότι ενέκρινε το διπλασιασμό των δασμών σε χάλυβα και ατσάλι από την Τουρκία, ομολογώντας ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία «δεν είναι καλές αυτή την περίοδο».

Ειδικότερα, στην ανάρτησή του, ο Τραμπ σημειώνει: «Μόλις ενέκρινα το διπλασιασμό των δασμών στο ατσάλι και το αλουμίνιο από την Τουρκία, καθώς το νόμισμά της, η τουρκική λίρα πέφτει ραγδαία έναντι του πολύ ισχυρού δικού μας δολαρίου. Ο χάλυβας θα είναι στο 20% και το ατσάλι στο 50%. Οι σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή την περίοδο».

Μετά την ανακοίνωση του Τραμπ, η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, κοντά στις 6,5 λίρες ανά δολάριο και ο Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, γεγονός που τα τουρκικά μέσα ερμηνεύουν ως ‘κίνηση αντιπερισπασμού’ της Άγκυρας, προκειμένου να διασφαλίσει την εμπορική συνεργασία και στήριξη της Μόσχας έπειτα από τις κυρώσεις ΗΠΑ. όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη.

Ο Ρετζέπ Ερντογάν απάντησε και στον Ντόναλντ Τραμπ. Συνεχίζοντας τους “κανονιοβολισμούς” του προς τους έξωθεν παράγοντες, τους οποίους θεωρεί υπεύθυνους για την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, ο Τούρκος πρόεδρος από την Αργυρούπολη της Μαύρης Θάλασσας απάντησε λίγο μετά το διπλασιασμό των δασμών σε τουρκικό χάλυβα και ατσάλι από τον Τραμπ: «Κανένας δεν μπορεί να λυγίσει αυτό το σεπτό έθνος με τιμωρίες, απειλές και κυρώσεις»

3+1 βήματα για τη διάσωση της τουρκικής οικονομίας

Ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομίας, Μπεράτ Αλμπαϋράκ ανακοίνωσε, εν τω μεταξυ, το πρόγραμμά του για τη διάσωση της τουρκικής οικονομίας.

Όπως ανέφερε, η Τουρκία θα ακολουθήσει μία νέα προσέγγιση στην οικονομία στο πλαίσιο του νέου προεδρικού συστήματος. «Αυτή η προσέγγιση θα είναι και αποφασιστική και στοχευμένη σε αλλαγές. Το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Τουρκίας θα είναι βιώσιμο και θα ακολουθεί στρατηγική κι όχι πρόσκαιρες τακτικές», όπως δήλωσε.

Το νέο οικονομικό μοντέλο που ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών αποτελείται από 4 βήματα, τα οποία ο Μπεράτ Αλμπαϋράκ ανέφερε ως 3+1.

1. Παρέμβαση στον πληθωρισμό
2. Πιο στενή συνεργασία Άγκυρας-Υπουργείου Οικονομικών
3. Μείωση ελλείματος τρεχουσών συναλλαγών
4. Υγιής ανάπτυξη και αύξηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε, πάντως, βραχυπρόθεσμο σφίξιμο του λουριού. «Από το 2019 και μετά η οικονομία της Τουρκίας θα ξαναβρεί την ισορροπία της», είπε, ενώ υπογράμμισε ότι η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την οικονομία και ότι θα υιοθετηθεί μία πολύ ευαίσθητη ρητορική στο θέμα της νομισματικής πολιτικής. Θα δώσουμε προτεραιότητα σε δομικές μεταρρυθμίσεις. Η Τουρκία θα αποκτήσει μία πιο ισχυρή δημοσιονομική πειθαρχία», τόνισε ο Μπεράτ Αλμπαϋράκ.

«Η Τουρκία δεν βλέπει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη ότι το ένα αποτελεί εναλλακτική του άλλου. Έχουμε λάβει μέτρα για τον περιορισμό των εξόδων στο δημόσιο τομέα, προκειμένου να φτάσουμε το στόχο μας μέχρι τέλος του έτους», δήλωσε. (σ.σ. εδώ μας κορόιδευαν εμάς για το δημόσιο τομέα και τα έξοδά του όταν ξέσπασε η δική μας κρίση)

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε επίσης αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και τη σύσταση μίας νέας οικονομικής αρχής. Στόχος –σύμφωνα με τον Αλμπαϊράκ- είναι η Τουρκία να εξασφαλίσει ένα αποθεματικό της τάξεως των 4.5 δις. ευρώ (35 δις. λίρες)

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ ζήτησε επίσης τη μείωση των εισαγόμενων προϊόντων στη χώρα, αναφέροντας ως παράδειγμα το τηλέφωνο i-phone. «Πώς γίνεται με μισθό 2.000 λιρών, να αγοράζεις με δόσεις iphone αξίας 5.000 λιρών;», αναρωτήθηκε.

Ωστόσο, και μετά την εξαγγελία του νέου οικονομικού προγράμματος που παρουσίασε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, το δολάριο έσπασε νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 6 τουρκικές λίρες, γεγονός που σημαίνει ότι οι αγορές μάλλον δεν πείστηκαν από την κυβέρνηση της Άγκυρας…