X

Στα χέρια τραπεζών περνάει ο “ΟΤΕ” της Τουρκίας

Οι πιστώτριες τράπεζες αποφάσισαν να κατάσχουν το 55% των μετοχών της  εταιρείας και να αναλάβουν πλέον τη διαχείρισή της.

Ant1news

Στα «χέρια» τριών τραπεζών περνάει η «Τουρκ Τέλεκομ» της Τουρκίας μετά από δανειακά χρέη του μεγαλομετόχου της.

Ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεφωνίας της Τουρκίας έχει ιδιωτικοποιηθεί από το 2005, όταν ο όμιλος του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Χαρίρι, αγόρασε το 55% των μετοχών της «Τουρκ Τέλεκομ».

Ο λιβανέζικος όμιλος είχε καταβάλει τότε μόνο το 20% του τιμήματος πώλησης και το υπόλοιπο 80% θα το αποπλήρωνε σταδιακά.

Η αποπληρωμή ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ενώ ο όμιλος παράλληλα πήρε δάνεια 5 δις. δολαρίων από τρεις τουρκικές τράπεζες, τα οποία επίσης δεν αποπλήρωνε. Αντίθετα, ο ξένος ιδιοκτήτης, όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ουσιαστικά «λήστεψε τον “ΟΤΕ” Τουρκίας», αφού καρπώνονταν τα κέρδη της «Τουρκ Τέλεκομ», χωρίς παράλληλα να αποπληρώνει τα χρέη της που ο ίδιος δημιούργησε μετά την ιδιωτικοποίησή της.

 

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, οι πιστώτριες τράπεζες αποφάσισαν τελικά να κατάσχουν χθες το 55% των μετοχών της  εταιρείας και να αναλάβουν πλέον τη διαχείρισή της, μέχρι να αποφασιστεί η περαιτέρω τύχη του οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Τουρκίας.