X

Ουγγρικά “πυρά” κατά Αθήνας και Βρυξελλών για τον Σύρο τζιχαντιστή (βίντεο)

Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση. “Δασκαλεμένος” από τους τζιχαντιστές ο Σύρος που δήλωνε συνεργάτης της ελληνικής ΕΥΠ.

Ant1news

Του Τάκη Σφυρή

Ο Χασάν από τη Συρία, σε φυλακή πλέον της Βουδαπέστης, είχε εκπαιδευτεί να πλέκει ασυνάρτητα σενάρια για τη ζωή του, για να τη βγάλει καθαρή σε περίπτωση που τον έπιαναν οι μυστικές υπηρεσίες. Τέτοιο σενάριο φαίνεται πως ήταν και η κατάθεσή του ότι τα… είχε βρει με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, για να καταδίδει σε αυτές τζιχαντιστές και τρομοκράτες. Αυτό διαπιστώνουν από την κατάθεσή του, ειδήμονες σε θέματα ασφάλειας.

Ο Χασάν έφθασε στη Λέρο στις 14 Ιουλίου 2016. Μαζί του, μια σύζυγος και τέσσερα ανήλικα παιδιά. Την ίδια μέρα αιτήθηκε άσυλο.

Στις 27 Οκτωβρίου 2017 έλαβε την ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα και εγκαταστάθηκε σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη. Οκτώ μήνες αργότερα παρέλαβε ταξιδιωτικό έγγραφο που δίνεται στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες.

Έναν μήνα αργότερα το Βέλγιο ζήτησε πληροφορίες για τον 27χρονο. Οι βελγικές Αρχές έχουν στην κατοχή τους βίντεο τζιχαντιστών με εκτελέσεις. Κάποιος του μοιάζει. Κάποια τον καταγράφουν ως ύποπτο τρομοκρατίας, αλλά και ως διακινητή προσώπων με έγγραφα αυθεντικά από την Ελλάδα, κλεμμένα όμως.

Η Αστυνομία αρχίζει να τον παρακολουθεί διακριτικά. Φαίνεται ότι με έγγραφα άλλου προσώπου έφυγε στην Ευρώπη, παρέα με τον γιο του για να μην κινεί υποψίες. Στις 30 Δεκεμβρίου, συνελήφθη στη Βουδαπέστη, για πρώτη φορά, με την κατηγορία της διακίνησης προσώπων.

Το κυβερνών κόμμα στην Ουγγαρία, που θεωρεί τους μετανάστες δυνάμει τρομοκράτες, έχει βρει στον 27χρονο από τη Συρία την απόδειξη ότι στην Ελλάδα και το Βέλγιο οι τζιχαντιστές κάνουν “χρυσές μπίζνες” με το αζημίωτο και με φυλακτό την ιδιότητα του πρόσφυγα.

Για την ώρα, ο Φ. Χασάν είναι ένας τρομοκράτης στη φυλακή. Και αν είχε διαφύγει την Παρασκευή στην Ελλάδα, θα ήταν ένας τρομοκράτης σε κάποιο διαμέρισμα της Κυψέλης.