X

Γιούνκερ: Ένα σκληρό Brexit θα ωφελήσει μόνο τους λαϊκιστές και τους εθνικιστές

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το σενάριο μιας “μη συμφωνίας”.

Ant1news

Της Μαρίας Αρώνη

«Oι μόνοι που θα επωφεληθούν από ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι οι λαϊκιστές και οι εθνικιστές», δήλωσε ο Zαν Κλοντ Γιούνκερ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Θα εργαστούμε μέχρι τελευταία στιγμή για να το αποφύγουμε»

Η ΕΕ «θα εργαστεί μέχρι την τελευταία στιγμή» για να αποφευχθεί ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι το οποί θα ωφελήσει μόνο τους «λαϊκιστές και εθνικιστές», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

"Θα εργαστούμε, τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέχρι την τελευταία στιγμή για να αποφύγουμε τη μη συμφωνία ", τόνισε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, τη στιγμή που η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι αναζητά μια συμβιβαστική λύση με την αντιπολίτευση στο Λονδίνο.

Ωστόσο ο Ζ.Κ.Γιούνκερ πρόσθεσε ότι το σενάριο μιας «μη συμφωνίας» στις 12 Απριλίου τα μεσάνυχτα γίνεται όλο και πιο πιθανό. Πριν από δέκα ημέρες, η ΕΕ απαίτησε να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο έως τις 29 Μαρτίου, για να συμφωνήσει να αναβάλει το Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου.

"Αυτό δεν συνέβη", δήλωσε ο Γιούνκερ, ο οποίος ωστόσο εκτίμησε ότι τα νέα σχέδια της Τερέζα Μέι δικαιολογούσαν την ολιγοήμερη παράταση στο Λονδίνο.

"Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο μπορέσει να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης με μια βιώσιμη πλειοψηφία έως τις 12 Απριλίου, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδεχθεί και στην περίπτωση αυτή παράταση έως τις 22 Μαΐου," είπε. Διαφορετικά, "δεν θα είναι δυνατή καμία περαιτέρω παράταση", επέμεινε.

Όπως επισημαίνουν όλοι οι ευρωπαίοι ιθύνοντες, η μόνη εναλλακτική λύση από ένα «σκληρό Brexit» θα είναι το σενάριο μιας μακροπρόθεσμης αναβολής, στην οποία η ΕΕ θα θέσει πολλές προϋποθέσεις.

Στην έκτακτη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Απριλίου, «θα ακούσουμε τις προθέσεις της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι και θα αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε», δήλωσε ο Γιούνκερ, αποφασισμένος να αποφύγει ένα διαζύγιο χωρίς συμφωνία.

"Οι μόνοι που θα επωφεληθούν από ένα τέτοιο σοκ θα είναι οι αντίπαλοι μιας παγκόσμιας τάξης που βασίζεται σε κανόνες. Οι μόνοι που θα ενισχυθούν θα είναι οι λαϊκιστές και οι εθνικιστές", δήλωσε.