X

Σουδάν: Καταιγισμός πυρών σε αντικυβερνητική διαδήλωση (βίντεο)

Νέες ταραχές ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, που συγκλονίζεται από διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Μπασίρ.

Ant1news

Βροχή έπεφταν το πρωί οι σφαίρες στο Χαρτούμ, που συγκλονίζεται από ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με τους ακτιβιστές να καταγγέλλουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη νέα προσπάθεια των δυνάμεων ασφαλείας να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά στο κτίριο του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων.

Τόσο το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χάνταθ όσο και το Αλ Τζαζίρα μετέδωσαν βίντεο στο οποίο ακούγονται πυρά και φαίνεται κόσμος που τρέχει να καλυφθεί. Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έκαναν επίσης χρήση δακρυγόνων.

Στο Σουδάν βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και μήνες διαδηλώσεις εναντίον του Προέδρου Όμαρ ελ Μπασίρ, το έναυσμα για τις οποίες έδωσε η απόφαση της Κυβέρνησης να τριπλασιαστεί η τιμή του ψωμιού και να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων, σε μια χώρα που βιώνει οικονομικό μαρασμό.

Οι κινητοποιήσεις έχουν μετατραπεί σε εξέγερση εναντίον του Μπασίρ, πρώην αλεξιπτωτιστή που κατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα του 1989, υποστηριζόμενος από ισλαμιστές και τον στρατό.

 

Οι διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί μπροστά στα γραφεία του επιτελείου προτρέπουν τις ένοπλες δυνάμεις να υποστηρίξουν το κίνημά τους και να συζητήσουν μαζί τους τον σχηματισμό «μεταβατικής κυβέρνησης» που θα διαδεχθεί τον Όμαρ ελ Μπασίρ.

Τα νέα επεισόδια στο Χαρτούμ σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά την έκκληση που απηύθυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προς όλα τα μέρη στο Σουδάν να συμβάλουν να αποκατασταθεί η ηρεμία και να απόσχουν από τη βία. Ο Γκουτέρες ζήτησε από την Κυβέρνηση Μπασίρ να προωθήσει διάλογο χωρίς αποκλεισμούς και διαβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι διατεθειμένα να συμβάλλουν με όποιον τρόπο τους ζητηθεί για να επιλυθεί ειρηνικά η κρίση στη χώρα.

Σε επεισόδια κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Σαββατοκύριακου στο Σουδάν σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άνθρωποι και συνελήφθησαν άλλοι 2.496, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Κατά τις ίδιες πηγές, 15 πολίτες και πάνω από 40 στελέχη των σωμάτων ασφαλείας τραυματίστηκαν στα επεισόδια του ίδιου διημέρου.