X

O Ακάρ αποκάλυψε που θα στηθούν οι S-400

«Ασυνήθιστη» συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο, είχε ο γαμπρός του Ερντογάν!

Ant1news

Μια «ασυνήθιστη» συνάντηση στον Λευκό Οίκο, με τον Ντόναλντ Τραμπ, είχε ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόκειται για μία συνάντηση η οποία δεν είχε ανακοινωθεί και δεν έχει προηγούμενο καθώς είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συναντά υπουργό της τουρκικής κυβέρνησης, απουσία του ίδιου του προέδρου.

Η συνάντηση Τραμπ – Αλμπαϊράκ είχε ως θέμα τις διαπραγματεύσεις για το πυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο η Τουρκία επιμένει ότι θα προμηθευτεί από τη Ρωσία με τις έντονες αντιδράσεις του Αμερικανικού παράγοντα να απειλούν με κυρώσεις. Ο Αλμπαϊράκ είπε μάλιστα ότι εξέθεσε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ πειστικά επιχειρήματα.

 

Εν τω μεταξύ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης του ρωσικού αντι-αεροπορικού συστήματος λέγοντας ότι μπορεί να γίνει ένα μήνα νωρίτερα. «Στις τελευταίες συνομιλίες που είχαμε με τη Ρωσία ειπώθηκε ως ημερομηνία ο Ιούνιος. Δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά, αλλά έτσι ειπώθηκε».

Ο Χουλουσί Ακάρ απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησης των S-400 σε τρίτη χώρα. «Δεν υπάρχει ένα τέτοιο δεδομένο. Αυτή τη στιγμή έρχονται οιS-400, έρχονται τα F-35 και θα συνεχίζουμε τη ζωή μας με όλα αυτά», υποστήριξε.

Σε ερώτηση για το αν εξετάζονται ως εναλλακτικές η εγκατάσταση των S-400 στα Κατεχόμενα στην Κύπρο ή στο Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας είπε ότι «αποστολή των S-400 θα είναι η προστασία της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης». Όπως διευκρίνισε, είναι θέμα προτεραιότητας η προστασία και των 81 νομών της χώρας, αλλά νούμερο ένα αποτελεί η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη, ενώ διευκρίνισε ότι εκτός αυτών των δύο περιοχών μπορεί να επιλεγεί και μία βιομηχανική περιοχή.