X

Μακρόν: Η Παναγία των Παρισίων θα ανοικοδομηθεί σε πέντε χρόνια

Τεράστια κινητοποίηση για συγκέντρωση χρημάτων για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ant1news

Συγκλονισμένη παραμένει η παγκόσμια κοινή γνώμη από την τεράστια καταστροφή που υπέστη η Παναγία των Παρισίων από τη φωτιά που ξέσπασε τη Δευτέρα.

Σε χθεσινό του διάγγελμα ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι «η Παναγία των Παρισίων θα ανοικοδομηθεί σε διάστημα πέντε ετών», δεσμευόμενος ότι ο καθεδρικός ναός «θα γίνει πιο ωραίoς από ό,τι ήταν».

«Αυτό που είδαμε είναι την ικανότητά μας να κινητοποιηθούμε, να ενωθούμε για να νικήσουμε. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας μας, έχουμε χτίσει πόλεις, λιμάνια, εκκλησίες. Πολλές κάηκαν, καταστράφηκαν. Κάθε φορά, τις ξαναχτίζουμε. Η πυρκαγιά της Παναγίας των Παρισίων μάς θυμίζει ότι η ιστορία μας δεν σταματά ποτέ», επισήμανε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, ενώ υπογράμμισε ότι «θα βοηθήσουμε όλοι στην αποκατάσταση του ναού».

«Εναπόκειται σε εμάς να μετατρέψουμε αυτή την καταστροφή σε μια ευκαιρία να ενωθούμε, έχοντας βαθιά επηρεαστεί από αυτό που ήμασταν στο τι πρέπει να είμαστε και να γίνουμε καλύτεροι από αυτό που είμαστε. Εναπόκειται σε εμάς να βρούμε το νήμα του εθνικού μας σχεδίου», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Η καταστροφή του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και το κάλεσμα Μακρόν σε επιχειρηματίες του κόσμου, προκάλεσε τεράστια κινητοποίηση, με κολοσσούς τόσο από τη Γαλλία, όσο και από άλλες χώρες, να σπεύδουν να καταθέτουν τεράστια χρηματικά ποσά.

Παρά τις δηλώσεις του Μακρόν, τόσο το κόστος όσο και ο χρόνος της αποκατάστασης του ναού προκαλούν μεγάλα ερωτήματα. Το κόστος φαίνεται αρκετά πιθανό ότι θα καλυφθεί από τις δωρεές, το ύψος του, ωστόσο, εξαρτάται από το αν θα χρησιμοποιηθούν παραδοσιακές η νέες τεχνολογίες.

Στο σημείο, πάντως,  συνεχίζει να συρρέει πλήθος κόσμου για να δει από κοντά, αλλά και να προσευχηθεί για το θαύμα της Παναγίας των Παρισίων.