X

Σρι Λάνκα: Λουτρό αίματος από τις βομβιστικές επιθέσεις (βίντεο)

Ξεπερνούν τους 150 οι νεκροί, εκ των οποίων πολλοί τουρίστες, από το μπαράζ εκρήξεων σε εκκλησίες και ξενοδοχεία.

Ant1news

Συγκλονίζει την Σρι Λάνκα, η αιματοχυσία από το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σε τρεις χριστιανικές εκκλησίες και τέσσερα ξενοδοχεία, ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα των Καθολικών.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των Αρχών, οι νεκροί ανέρχονται σε 158, εκ των οποίων οι 35 είναι ξένοι υπήκοοι. «Υπάρχουν πολλοί τραυματίες, εκ των οποίων κάποιοι σε κρίσιμη κατάσταση», αναφέρει η Αστυνομία, εντείνοντας τους φόβους πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά.

Ο Πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, καταδίκασε απερίφραστα τις «θρασύδειλες επιθέσεις», καλώντας όλους τους πολίτες «να παραμείνουν ενωμένοι και δυνατοί» και υπογραμμίζοντας πως η Κυβέρνηση θα λάβει «άμεσα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση». Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας.

 

 

Σε μία από τις εκκλησίες που “χτυπήθηκαν”, τον Άγιο Σεβαστιανό στην Καταουαπιτίγια, βορείως του Κολόμπο, εικόνες φρίκης κάνουν τον γύρο του κόσμου. Οι τηλεοπτικές εικόνες παρουσιάζουν διαμελισμένα κορμιά να κείτονται στο έδαφος και τμήματα από την κατεστραμμένη οροφή του χριστιανικού ναού. Άλλη έκρηξη σημειώθηκε στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως άλλοι 25 πιστοί βρήκαν τον θάνατο σε εκκλησία της Μπατικαλόα, στα ανατολικά.

Επίσης στο Κολόμπο επλήγησαν τρία ξενοδοχεία, τα Shangri-La, Kingsbury Hotel και Cinnamon Grand. Λίγες ώρες μετά το πρώτο κύμα των επιθέσεων, μία έβδομη έκρηξη βόμβας σημειώθηκε σε ξενοδοχείο στην Ντεϊουάλα, ένα νότιο προάστιο της πρωτεύουσας, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους. Ακολούθησε και όγδοη έκρηξη, αυτήν τη φορά στο προάστιο Ορουγκονταουάτα.

 

Οι Αρχές της Σρι Λάνκα επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τα ξημερώματα, ενώ απαγόρευσαν την πρόσβαση στα social media.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις, σε μία χώρα που σπαρασσόταν για δεκαετίες από εμφύλιες διαμάχες, όταν κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ανεξαρτησία των Ταμίλ, οι βομβιστικές επιθέσεις βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη.