X

Το καταλανικό “παράδοξο” στις εκλογές της Ισπανίας

Από τη φυλακή στη Βουλή πέντε Καταλανοί αυτονομιστές ηγέτες. Τα σενάρια της "επόμενης ημέρας" των εκλογών...

Ant1news

Ένα μεγάλο κομμάτι από το διακύβευμα των εκλογών στην Ισπανία, που ανέδειξαν νικητές τους σοσιαλιστές αλλά που χαρακτηρίστηκαν και από την είσοδο στη βουλή της ακροδεξιάς, ήταν και παραμένει η διαχείριση του Καταλανικού ζητήματος. Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας αύξησαν τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις τους , όμως, δεν είναι σίγουρο ότι θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο.

Βουλευτές εξελέγησαν πέντε Καταλανοί αυτονομιστές που βρίσκονται στη φυλακή.   Ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Τζουνκέρας, ο οποίος μαζί με τον καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν υποκίνησαν την απόπειρα απόσχισης της ισπανικής επαρχίας το 2017, είναι ένας από αυτούς που εξελέγησαν στην κάτω βουλή. Ο Τζουνκέρας ήταν ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του αυτονομιστικού κόμματος Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC).

Στην κάτω βουλή μπήκε και ο πρόεδρος της οργάνωσης ANC (Καταλανική Εθνική Συνέλευση) Τζόρντι Σάντσεθ αλλά και ο Τζόρντι Τουρούλ, ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης την εποχή της απόπειρας απόσχισης από την Ισπανία, τον Οκτώβριο 2017.

Και οι δύο ήταν υποψήφιοι με το κόμμα Μαζί για την Καταλονία του Πουτζδεμόν, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα για να αποφύγει τη σύλληψη.

Ο Γιοζέπ Ρουλ, ο οποίος επίσης βρισκόταν στην τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας εκείνη την εποχή, εξελέγη στην κάτω βουλή.

Στη Γερουσία εξελέγη ο Ραούλ Ρομέβα, ο οποίος την περίοδο προσπάθειας απόσχισης ήταν υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Καταλονίας.

Τα αυτονομιστικά καταλανικά κόμματα κέρδισαν έδαφος στις εκλογές εξασφαλίζοντας 22 από τις 350 έδρες του κοινοβουλίου και πιθανόν να διαδραματίσουν ρόλο ρυθμιστή στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας με τους σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ που αναδείχτηκαν νικητές αλλά δεν εξασφάλισαν την πλειοψηφία των εδρών.

Δύσκολες διαπραγματεύσεις

Ο Ζουνκέρας, παρότι παραμένει εντός φυλακής, έχει τηρήσει πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στον Πέδρο Σάντσεθ και δεν θα ήταν αρνητικός στο να στηρίξει την κυβέρνησή του.

Μεγάλο «αγκάθι», βέβαια, παραμένει το γεγονός ότι και ο Ζουνκέρας ζητάει από τον ηγέτη των Σοσιαλιστών να στηρίξει επί της αρχής ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας, κάτι που ο Σάντσεθ έχει απορρίψει κατηγορηματικά.

Υπάρχει, πάντως, στο προσκήνιο και το σοβαρό ενδεχόμενο ο Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση με το Podemos, τα βάσκικα εθνικιστικά κόμματα και κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα σημαίνει πως το καταλανικό ζήτημα «εξοστρακίζεται» από την κεντρική πολιτική σκηνή της Ισπανίας και το κίνημα για ανεξαρτησία θα δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα. 

Γενικά στην Καταλονία, οι Σοσιαλιστές αύξησαν τα ποσοστά τους, ενώ το Λαϊκό Κόμμα τιμωρήθηκε πολύ άσχημα και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά μετά τις παλινωδίες της κυβέρνησης Ραχόι στο ζήτημα της ανεξαρτησίας και τους χειρισμούς κατά τη διάρκεια του αντίστοιχου δημοψηφίσματος.