X

ΗΠΑ: Προς αποβολή από το πρόγραμμα των F-35 η Τουρκία

Το τραβάει στα άκρα ο Ερντογάν, με ωμό εκβιασμό για την ανατολική Μεσόγειο. Τι αποκάλυψε η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για το πρόγραμμα των F-35.

Ant1news

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ραγδαίες εξελίξεις πυροδοτεί η ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους της Αμερικανής υφυπουργού Άμυνας, Έλεν Λορντ, η οποία αποκάλυψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη εξετάσει το ζήτημα καθολικής αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 και μάλιστα ήδη έχουν τεθεί επί τάπητος και οι εναλλακτικές με τις χώρες που θα μπορούσαν να μπουν στο πρόγραμμα συμπαραγωγής ώστε να μην υπάρξει επιβράδυνση στις παραγγελίες.

Όλα αυτά τη στιγμή που δημοσίευμα της γερμανικής Bild, που επικαλείτο διπλωματικές πηγές από την Άγκυρα, αναφέρει ότι η Τουρκία φέρεται να έχει ενημερώσει την Ρωσία ότι τελικά δεν θα παραλάβει τους S-400, που αποτελούν και το μεγαλύτερο αγκάθι στις σχέσεις Τουρκίας - Ηνωμένων Πολιτειών. Μάλιστα στο δημοσίευμα γινόταν αναφορά ότι ο Ερντογάν λύγισε από την κατρακύλα της τουρκικής λίρας εξαιτίας των οικονομικών κυρώσεων. 

Ωστόσο, Εκπρόσωπος του Tούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν διέψευσε το δημοσίευμα με τον Ερντογάν να παίρνει την σκυτάλη και να προχωρά σε ωμό εκβιασμό. 

Μιλώντας σε δείπνο με διπλωμάτες στην Άγκυρα, τόνισε ότι η σταθερότητα στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την προστασία των δικαιωμάτων, των συμφερόντων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Ο Σουλτάνος δηλώνει αποφασισμένος να φτάσει τον εκβιασμό και τις τουρκικές  διεκδικήσεις στα άκρα κάτι που προκαλεί κινητικότητα στην Κύπρο.

Λίγο μετά τις 10 το πρωί άρχισε η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που συγκάλεσε εκτάκτως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις τουρκικές προκλητικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το Κυπριακό.