X

Επεισόδια στα Τίρανα, ενώ ο Ράμα ονειρεύεται μια άλλη “Μεγάλη Αλβανία” (βίντεο)

Βροχή οι μολότοφ και οι κροτίδες σε νέα μαζική διαδήλωση. Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Αλβανός Πρωθυπουργός.

Ant1news

Διαδηλωτές που στηρίζουν την αλβανική αντιπολίτευση εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες και κροτίδες προς τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει το γραφείο του Έντι Ράμα, αλλά και το αρχηγείο της Αστυνομίας.

Μετά τα αιματηρά επεισόδια του Σαββάτου και παρά την καταρρακτώδη βροχή, διαμαρτυρόμενοι βγήκαν ξανά στους δρόμους των Τιράνων ζητώντας την παραίτηση του Αλβανού Πρωθυπουργού, τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά, διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και εκλογική νοθεία στις κάλπες του 2017.

Η αλβανική Αστυνομία, αυτή τη φορά δεν απάντησε στις μολότοφ και τα βεγγαλικά των διαδηλωτών, οι οποίοι προκάλεσαν ζημιές στο κτήριο της Αστυνομίας, καθώς και τον τραυματισμό ενός άνδρα των δυνάμεων ασφαλείας.

 

  

 

Η αντιπολίτευση ζητά την απελευθέρωση περίπου 50 μελών της, που συνελήφθησαν στην κινητοποίηση του περασμένου Σαββάτου, η οποία σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια.

Την ίδια στιγμή, ο Έντι Ράμα ονειρεύεται ενοποίηση των Αλβανών της Αλβανίας κι εκείνων του Κοσσυφοπεδίου, υποστηρίζοντας -σύμφωνα με τη σερβική εφημερίδα Blic- πως αποτελεί τμήμα της πορείας προς την Ε.Ε.

«Δεν θέλω σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία. Πρέπει να εργαστούμε για να επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο», δηλώνει ο Ράμα, υποστηρίζοντας πάντως ότι ποτέ δεν μίλησε για τη λεγόμενη "Μεγάλη Αλβανία" και ότι αυτός είναι όρος που εφευρέθηκε για να χρησιμοποιηθεί εναντίον των Αλβανών.

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ έχουν απευθύνει έκκληση στα Τίρανα για ηρεμία, ζητώντας από την αντιπολίτευση να επιστρέψει στη Βουλή και να συμμετάσχει στις τοπικές εκλογές της 30ης Ιουνίου.