X

Πύρινος εφιάλτης στο Ισραήλ – Πυροσβεστικά αεροσκάφη έστειλε η Ελλάδα (βίντεο)

Δεκάδες κατοικίες έγιναν στάχτη. Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ant1news

Αντιμέτωποι με έναν πύρινο εφιάλτη βρίσκονται οι κάτοικοι του κεντρικού Ισραήλ, καθώς καταστροφικές πυρκαγιές έκαναν στάχτη δεκάδες σπίτια και χρειάστηκε περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι να αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια.

Τα πύρινα μέτωπα που εκδηλώθηκαν την Πέμπτη, εν μέσω καύσωνα που πλήττει το σύνολο της ισραηλινής επικράτειας, προκάλεσαν συναγερμό στις Αρχές.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, περίπου 40 κατοικίες καταστράφηκαν την Πέμπτη από τις φωτιές.

Αν και οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τα περισσότερα μέτωπα, ορισμένες εστίες εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα, με την Αστυνομία να απευθύνει έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν σε αυξημένη επιφυλακή.

Πυροσβεστικά αεροσκάφη έστειλαν Ελλάδα και Κύπρος

Στη βοήθεια που στέλνει η Ε.Ε. στο Ισραήλ για την αντιμετώπιση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που μαίνονται στο κεντρικό τμήμα της χώρας, εντάχθηκαν τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL-415, που έστειλε η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη άμεσα στο αίτημα της ισραηλινής κυβέρνησης για συνδρομή.

 

Τα δύο ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη εστάλησαν αμέσως, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας με το Ισραήλ, ωστόσο μετά από ενημέρωση από τις Βρυξέλλες, ότι ζητήθηκε συνδρομή και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, τα δυο Canadair εντάχθηκαν στην ευρωπαϊκή βοήθεια και αυτό σημαίνει ότι το κόστος μεταφοράς τους καλύπτεται κατά 75% από την Ε.Ε.

Άμεσα επίσης ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για συνδρομή με πυροσβεστικά αεροσκάφη, η Κύπρος η Ιταλία, η Κροατία και η Αίγυπτος.

 

Την ευγνωμοσύνη του προς τις χώρες που έστειλαν βοήθεια εξέφρασε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος συγκάλεσε το πρωί κυβερνητική σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης.