X

Τραμπ: o αρχηγός του ISIS είναι νεκρός

"Αποδώσαμε δικαιοσύνη" είπε στις δηλώσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι "φώναζε και κλαψούριζε πριν πεθάνει, μέσα σε ένα τούνελ".

Ant1news

Tον θάνατο του ηγέτη του ISIS ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως είπε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπαγκντάντι ειναι νεκρός μετά απο καταδρομική επιχείρηση αμερικανικών δυνάμεων στο κρυσφήγετο του, μετά απο συνεργασία με την Ρωσία, την Τουρκία, την Συρία και τους Κούρδους του Ιράκ.

Όπως δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και δεν γνώριζαν που ακριβώς και για ποιόν λόγο κινούνταν στην περιοχή της Συρίας τα ελικόπτερα με τους αμερικανούς "διώκτες" του επικεφαλής του ISIS, όλες οι προαναφερόμενες δυνάμεις συνέβαλαν τα μέγιστα, επιτρέποντας να πετάξουν χαμηλά και με ασφάλεια τα ελικόπτερα των ΗΠΑ στον εναέριο χώρο της Συρίας και να φτάσουν το κρυσφήγετο του Μπαγκντάντι. 

Όπως είπε ο Τραμπ, ο Μπαγκντάντι προσπάθησε να διαφύγει απο τους διώκτες του. Τα σκυλιά που είχαν μαζί τους οι Αμερικανοί τον κυνήγησαν, παγιδεύοντας τον μέσα σε ένα αδιέξοδο τούνελ, μαζί με τρεις απο τους γιούς του. Εκεί, έκλαιγε και παρακαλούσε διαρκώς. Για να μην πέσει στα χέρια των Αμερικανών, πυροδότησε ένα γιλέκο με εκρηκτικά που φορούσε και διαμελίστηκε, όπως και τα παιδιά του. Μετά απο εξετάσεις DNA που έγιναν επί τόπου, συγκρίνοντας δείγμα που είχαν μαζί τους τα στελέχη μας, μέσα σε 15 λεπτά, βεβαιωθήκαμε ότι ήταν αυτός.

"Πέθανε σαν ένας σκύλος, πέθανε σαν δειλός, κλαίγοντας και κλαψουρίζοντας. Ο κόσμος ειναι ασφαλέστερος τώρα", είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος μαζί με συνεργάτες του παρακολουθούσαν σε απευθείας μετάδοση το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης που εκτέλεσαν επίλεκτα στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

 

Όπως είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, "υπήρξαν πολλές απώλειες μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονταν δίπλα στον ηγέτη του ISIS, στο κρυσφήγετο του την ώρα της επίθεσης. Αρκετοί από αυτούς μας ειναι γνωστοί, άλλοι αναγωνρίζονται αυτήν την ώρα και για κάποιους πρέπει να δούμε αν ξέρουμε κάτι. Απο την δική μας πλευρά δεν υπήρξε καμία απώλεια, εκτός απο τον τραυματισμό ενός σκύλου μας, ο οποίος τραυματίστηκε απο την ανατίναξη του γιλέκου που φορούσε ο Μπαγκντάντι μέσα στο τούνελ".

Ακόμη, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε ότι κρατήθηκαν ως αιχμάλωτοι αρκετοί απο τους συντρόφους του αρχηγού του ISIS.

Ο Τραμπ ανέφερε ότι απο την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του επιμόνως ζητούσε τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση του αρχηγού του ISIS, αναφέροντας ότι το τελικό σχέδιο της επιχείρησης, η οποία κρατήθηκε απόλυτα μυστική απο όλου, ξεκίνησε πριν απο 3 εβδομάδες, όταν απο συγκέντρωση και διασταύρωση πληροφορίων, επιβεβαιώθηκε ότι βρισκόταν στην συγκεκριμένη περιοχή.

 

Ο Τραμπ δήλωσε ακόμη πως η επιδρομή δεν αλλάζει την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

Ιράκ: Εμείς είπαμε στις ΗΠΑ που βρίσκεται ο αλ-Μπαγκντάντι

Από την πλευρά του, το Ιράκ ανακοίνωσε πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών του ήταν αυτή που εντόπισε τη θέση στην οποία βρισκόταν ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι και ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες πραγματοποίησαν επιδρομή και τον σκότωσαν.

«Έπειτα από διαρκή παρακολούθηση και τον σχηματισμό μιας εξειδικευμένης δύναμης κρούσης σε διάστημα ενός ολόκληρου χρόνου, η ιρακινή Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ενεργώντας με ακριβείς πληροφορίες στάθηκε ικανή να εντοπίσει το άντρο στο οποίο κρυβόταν στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ ο αρχηγός των τρομοκρατών του Νταές Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι και αυτοί που ήταν μαζί του», ανέφεραν σε δήλωσή τους οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις. Αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών είχε πει νωρίτερα σήμερα στο Ρόιτερ πως το Ιράκ γνωστοποίησε στις Ηνωμένες Πολιτείες την τοποθεσία στην οποία βρισκόταν ο Μπαγκντάντι.

 

Την ίδια ώρα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, επικεφαλής των οποίων είναι οι Κούρδοι, ανακοίνωσαν σήμερα πως η επιχείρηση, στην οποία σκοτώθηκε ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, έλαβε χώρα αφού οι υπηρεσίες πληροφοριών των SDF εντόπισαν τη θέση του.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των SDF Ρεντούρ Τζελίλ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως οι δυνάμεις του θα εντείνουν τώρα τις επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών και τις προσπάθειες να εντοπίσουν πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται εν υπνώσει. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία ευθύνεται για το γεγονός ότι η επιχείρηση εναντίον του Μπαγκντάντι καθυστέρησε περισσότερο από έναν μήνα.