X

Επικεφαλής της Frontex: Ιστορικό βήμα η πρόσληψη συνοριοφυλάκων

Για τη μείωση της άφιξης αιτούντων άσυλο σε όλες της χώρες της ΕΕ, πλην της Ελλάδας μίλησε ο επικεφαλής της υπηρεσίας. Η αναφορά του στην Τουρκία.

Ant1news

Εκτενή συνέντευξη στη Welt παραχώρησε ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί, ο οποίος δηλώνει ότι ο αριθμός των αφίξεων μειώνεται συνολικά, με εξαίρεση την Ελλάδα και τις Κανάριες Νήσους, όπου παρατηρείται άφιξη σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα ο Φ. Λεζερί αναφέρει: «Ο αριθμός των παράτυπων αφίξεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έχει μειωθεί σημαντικά.

Το 2015 είχαμε καταγράψει ρεκόρ με 1,2 εκατομμύρια αφίξεις. Στο τέλος του 2019 υπολογίζουμε ότι 120.000 άνθρωποι εισήλθαν παράτυπα στην ΕΕ – αυτό σημαίνει μείωση κατά 10% σε σχέση με το 2018».

Ο ίδιος εκτιμά ωστόσο ότι «οι αριθμοί είναι σήμερα μεν χαμηλότεροι, όμως η πίεση του μεταναστευτικού στην Ευρώπη παραμένει τεράστια. Άλλωστε μας απασχόλησαν και οι πολλοί μετανάστες που εισήλθαν στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Παρατηρούμε ότι σχετικά πολλοί απ' αυτούς συνεχίζουν ακόμη το ταξίδι τους εντός του χώρου Σένγκεν.

Καταθέτουν αιτήσεις ασύλου σε περισσότερες χώρες – κάτι που αντίκειται στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Εκτός αυτού ακόμη δεν λειτουργεί πολύ καλά η επαναπροώθηση των απορριφθέντων στις χώρες προέλευσης».

Αλλά τι συμβαίνει με την Τουρκία και κατά πόσο τηρεί τις υποσχέσεις της στο πεδίο του προσφυγικού;

«Η Τουρκία είναι μια χώρα κομβικής σημασίας όσον αφορά τη μετανάστευση προς την Ευρώπη» εκτιμά ο Λεζερί συμπληρώνοντας: «Αυτό οφείλεται στη γεωγραφική θέση της. Επομένως βρισκόμαστε σε τακτική επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και την ακτοφυλακή. Η Τουρκία το 2019 σταμάτησε πολύ περισσότερους ανθρώπους να φτάσουν στην Ευρώπη σε σχέση με παλαιότερα. Ωστόσο η πίεση αυτή τη στιγμή είναι τόσο μεγάλη, που οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά έχουν και πάλι αυξηθεί».

Όσο για το ζήτημα σε ποιες χώρες δεν γίνεται σωστά η καταγραφή των νεοαφιχθέντων, στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα ή την Κροατία, ο Φ. Λεζερί αποφεύγει να απαντήσει ευθέως λέγοντας ότι: «Δεν θα κατονομάσω καμία. Πρόκειται για μια κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση».

Τέλος, ο Φαμπρίς Λεζερί θεωρεί ότι πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία της Frontext με τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Αναφορικά με την πρόσληψη 10.000 νέων αξιωματικών και συνοριοφυλάκων από την Frontex, ο Φ. Λεζερί εκτιμά ότι πρόκειται για ένα «ιστορικό βήμα» προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας πραγματικής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής που θα δρα στο μέλλον «κατά της παράνομης μετανάστευσης, κατά των εγκληματικών δικτύων και των λαθρεμπόρων».