X

Άκυρο το δημοψήφισμα στην Ιταλία

Απιαστο όνειρο η προσέλευση ψηφοφόρων στις κάλπες στην Ιταλία και στη δεύτερη ημέρα του δημοψηφίσματος κατά των απολύσεων.

Ant1news

Ακυρη είναι η ψηφοφορία για τα δύο δημοψηφίσματα που έγιναν στην Ιταλία, καθώς δεν συμπλήρωσαν οι ψηφοφόροι το απαιτούμενο όριο, που είναι 50%+1, απ τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις την Κυριακή και μέχρι τις 3 τη Δευτέρα, ψήφισαν μόνο 23% περίπου των ψηφοφόρων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του ηγέτη της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Φάουστο Μπερτινότι, που είπε "χάσαμε. Παραμένει στη χώρα μια βαθιά αδικία, που διχάζει τους εργαζόμενους".

Τα δύο δημοψηφίσματα, για τα οποία είχαν κληθεί να ψηφίσουν 50.000.000 Ιταλοί, αφορούσαν πρώτον την επέκταση του άρθρου 18, να μην απολύονται οι εργαζόμενοι και σε επιχειρήσεις που έχουν κάτω από 15 άτομα και δεύτερο το δικαίωμα της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού να περνά τα καλώδια από ιδιόκτητους χώρους, χωρίς την άδεια του ιδιοκτήτη.

Υπέρ τάχθηκαν απ την Κεντροαριστερά που διχάστηκε - Κομμουνιστική Επανίδρυση, Πράσινοι, Ιταλοί Κομμουνιστές", το μεγάλο συνδικάτο CGIL και ένα τμήμα των Δημοκρατικών της Αριστεράς, το κίνημα Ντι Πιέτρο.

Υπέρ της αποχής, ώστε να μην συμπληρώσει το όριο, τάχθηκαν απ την Κεντροαριστερά οι Δημοκρατικοί της Αριστεράς, Μαργκερίτα και φυσικά τα κυβερνητικά κόμματα.

Το δημοψήφισμα αυτό δίχασε την Κεντροαριστερά, αλλά γενικά επικρατεί το σύνθημα ότι δεν πρέπει να αποτελέσει λόγο για να διασπασθούν οι δυνάμεις της Ελιάς.

Αλλωστε, όπως αποδείχθηκε απ τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, όταν επικρατεί ενότητα στην Κεντροαριστερά σημειώνονται θετικά αποτελέσματα και μόνο με αυτή μπορεί να ηττηθεί ο Μπερλουσκόνι. Έτσι, όλοι τους αποφεύγουν σήμερα να ανοίξουν νέες πολεμικές.