X

Το ταφικό έθιμο των Ποντίων στα Σούρμενα (εικόνες)

Πιστοί στην παράδοση, έστρωσαν τραπέζι στο νεκροταφείο της περιοχής, αναβιώνοντας το έθιμο που έφεραν μαζί τους από τον ιστορικό Πόντο.

Ant1news

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την Κυριακή του Θωμά, οι Πόντιοι στα Σούρμενα (στον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης) αναβίωσαν το Ταφικό Έθιμο.

Στο κοιμητήριο της περιοχής, στρώθηκε τραπέζι επάνω σε κάθε τάφο, καθώς συγγενείς και φίλοι των νεκρών άπλωσαν πιατέλες με φαγητά, γλυκά και κόκκινα αυγά.

Πρόκειται για ένα έθιμο που έφεραν μαζί τους από τον ιστορικό Πόντο και που τελείται με ευλάβεια εδώ και 97 χρόνια, φανερώνοντας την βαθιά τους πίστη στην χριστιανική αντίληψη για την ανάσταση των νεκρών. «Είναι μία ημέρα χαράς και όχι μίας πονεμένης ανάμνησης», όπως εξηγούν.

 

Πλήθος Ποντίων από διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό, συγκεντρώνεται στα Σούρμενα. Αφού παρακολουθήσουν το πρωί της Κυριακής του Θωμά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ιερείς και ποίμνιο κατευθύνονται στο Κοιμητήριο της περιοχής. Εκεί ο καθένας πηγαίνει στον οικογενειακό τάφο.

 

Οι νοικοκυρές στρώνουν τραπεζομάντηλα, στα οποία ακουμπούν εδέσματα, τσουρέκια, κόκκινα αυγά, και όλοι μαζί περιμένουν τον ιερέα να τελέσει τρισάγιο. Αρχικά, οι ιερείς τελούν τρισάγιο στην εκκλησία του Κοιμητηρίου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των απανταχού κεκοιμημένων Ποντίων. Στη συνέχεια, τελείται τρισάγιο σε κάθε τάφο.