X

Αρχαίο… tablet έφεραν στο φως οι ανασκαφές

Ένα… περίεργο αντικείμενο που περιγράφεται ως ο πρόγονος των σύγχρονων υπολογιστών tablet, έφεραν στο φως οι ανασκαφές αρχαιολόγων κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Ant1news

Από την εποχή του Βυζαντίου χρονολογείται η… ιδέα του tablet, όπως αποδεικνύεται από τα ευρήματα αρχαιολόγων στην Τουρκία.

Τούρκοι αρχαιολόγοι πραγματοποίησαν ανασκαφές σε χώρο του λιμανιού στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου και ανακάλυψαν ανάμεσα στα ερείπια 37 βυθισμένων πλοίων, ένα ξύλινο αντικείμενο ηλικίας 1.200 ετών που φαίνεται πώς ήταν το αρχαίο ισοδύναμο ενός υπολογιστή tablet. Η συσκευή ήταν σημειωματάριο και ταυτόχρονα πολυεργαλείο.

 Εκτιμάται ότι ο ιδιοκτήτης της… συσκευής που έχει ηλικία 1.200 ετών, έχει χρησιμοποιήσει τα διακινούμενα ορθογώνια, καλυμμένα με κερί, για να κρατά σημειώσεις για πράγματα που χρειαζόταν να θυμάται.


Μικρά βάρη κρυμμένα μέσα σε μια κρυφή πλάκα, από την άλλη πλευρά, πιθανώς εξυπηρετούσαν ως μέσο ισορροπία, που χρησιμοποιείται για να προσδιοριστεί η σύνθεση των διαφόρων υλικών, ειδικά μεταλλευμάτων και κραμάτων.


Πιστεύεται ότι η συσκευή είναι βυζαντινή επινόηση και διαθέτει διάφορες διακοσμήσεις. Το μέγεθός του είναι παρόμοιο με εκείνο ενός 7 ιντσών υπολογιστή tablet, εκτός από το ότι αυτή η συσκευή είναι λίγο παχύτερη από ό, τι οι σύγχρονες.