X

Ρομπότ... χταπόδι έφτιαξαν έλληνες επιστήμονες

Έλληνες επιστήμονες κατασκευάζουν ρομπότ-χταπόδι, ανοίγοντας το δρόμο για αποτελεσματικότερη παρατήρηση της υποθαλάσσιας ζωής

Ant1news

Εμπνευσμένοι προφανώς από την εγγύτητα που έχουμε με τα θαλάσσια είδη, Έλληνες επιστήμονες έκλεψαν την παράσταση σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο, παρουσιάζοντας ένα ρομπότ-χταπόδι που έχει την δυνατότητα να κινείται αυτόνομα.

Οι Έλληνες ερευνητές, του Ιδρύματος  Τεχνολογίας και Έρευνας( ΙΤΕ), παρουσίασαν στο συνέδριο του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE), «International Conference on Intelligent Robots and Systems (IROS) 2014» , το ρομπότ εντυπωσιάζοντας τους πάντες.

Το χταπόδι αυτό, αξιοποιώντας την δυνατότητα του να κινείται αυτόματα, θα μπορέσει να αποτελέσει μια αποτελεσματική πλατφόρμα παρατήρησης  της θαλάσσιας ζωής από τη στιγμή που δεν ενοχλεί τα υπόλοιπα θαλάσσια πλάσματα όπως αποδείχθη στις πρώτες του υποβρύχιες βόλτες στην θάλασσα της Κρήτης.

Σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του IEEE Spectrum αναφέρεται  ότι η συσκευή είναι βασισμένη σε μια από τις ρομποτικές πλατφόρμες του ΕΥΟΡ (Εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής) και είναι κατασκευασμένη κυρίως από ελαστικά υλικά με μια μεμβράνη να ενώνει τα πλοκάμια του, ενώ τονίζεται πως το σχετικό έγγραφο -αναφορικά με τη λειτουργία του χταποδιού- «Multi-arm Robotic Swimming With Octopus-Inspired Compliant Web» συνέταξαν οι Μιχαήλ Σφακιωτάκης, Ασημίνα Καζακίδη, Αυγούστα Χατζιδάκη, Θεόδωρος Ευδαίμων και Δημήτρης Τσακίρης του ΙΤΕ.

Η πρώτη παρουσίαση του βέβαια έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Συνέδριο για τα Ευφυή  Ρομπότ  και Συστήματα. Το χταπόδι ρομπότ είναι εμπνευσμένο από το είδος vulgaris και η μεμβράνη το βοηθάει να κινείται με μεγάλη ταχύτητα όταν κρίνεται απαραίτητο.