X

Τα κατάφερε τελικά το ρομπότ Philae της αποστολής Rosetta!

Η απώλεια της ενέργειας δεν εμπόδισε τον μικρό εξερευνητή του διαστήματος να στείλει τα πολύτιμα δεδομένα στη Γη.

Ant1news

Παρά τις ανησυχίες των επιστημόνων για το αν τελικά θα τα κατάφερνε το διαστημικό ρομπότ Philae να στείλει τα επιστημονικά δεδομένα που αποκόμισε από την γεώτρηση που επιχείρησε στον κομήτη, όλα πήγαν καλά και ήδη οι ερευνητές έχουν στη διάθεση τους όλα τα στοιχεία, όπως είχαν προγραμματίσει.

Η ανησυχία τους οφειλόταν στο γεγονός ότι το διαστημικό ρομπότ είχε απολέσει μεγάλο μέρος της ενέργειας του και υπήρχε ο κίνδυνος να σταματήσει η μπαταρία του πριν ολοκληρώσει επιτυχώς την αποστολή του.

Σε δηλώσεις του οι επιστήμονες της  ομάδας που παρακολουθεί την αποστολή της Rosetta, εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίηση τους, όπως μεταδίδει τι ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Λάβαμε τα πάντα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαν-Πιέρ Μπιμπρίγκ αναφερόμενος στη δυσκολία της συγκέντρωσης των δεδομένων προτού το ρομπότ τεθεί σε κατάσταση αδράνειας. Στο πείραμα αναλύθηκε δείγμα που ελήφθη από την επιφάνεια του κομήτη, στο πλαίσιο της αναζήτησης χημικών υπογραφών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ερμηνεία της δημιουργίας του Ηλιακού Συστήματος.

«Τα πάντα έγιναν όπως ήταν προγραμματισμένο», είπε ο Μπιμπρίγκ, σε τηλεφωνική του συνέντευξη από το Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας. «Καταφέραμε ακόμη και την περιστροφή του (του Philae) για να μεγιστοποιήσουμε την πρόσληψη της ηλιακής ακτινοβολίας», είπε ο ίδιος.

Σε ανακοίνωσή της, η ESA αναφέρει ότι οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι. «Υπήρξε τεράστια επιτυχία, σύσσωμη η ομάδα είναι ενθουσιασμένη», είπε ο Στέφαν Ούλαμεκ, ο επικεφαλής της επιχείρησης Rosetta. «Τα δεδομένα που συγκέντρωσε το Philae και η Rosetta πρόκειται να καταστήσουν αυτή την αποστολή κομβική στην επιστήμη των κομητών», σχολίασε από την πλευρά του ο Ματ Τέιλορ, ένας από τους επιστήμονες του προγράμματος Rosetta.