X

Ο πρωτεργάτης της ελληνικής δημοσιογραφίας, Ιωάννης-Ιάκωβος Μάγερ (1798-1826)

Συμπληρώθηκαν 188 χρόνια από την έξοδο του Μεσολογγίου (11-4-1826), που θεωρείται ένα από τα πλέον <<ξεχωριστά>> γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας! Της απέλπιδος και καταδικασμένης προσπάθειας <<των πολιορκημένων>>, να πετύχουν το ακατόρθωτο!

Ant1news

Λίγοι ίσως γνωρίζουν πως μεταξύ των νεκρών ήταν και ο Ιωάννης— Ιάκωβος Μάγερ, Ελβετός  φιλέλληνας και από τους πρωτεργάτες της ελληνικής δημοσιογραφίας.

Ήταν γόνος σπουδαίας οικογένειας της Ζυρίχης, με πάτερα μεγαλογιατρό και περιβάλλον μεγαλοαστικό. Σπούδασε φαρμακευτική και ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, αλλά  λόγο χρεών του… αποβλήθηκε και δεν τις ολοκλήρωσε! Το  1817 σε ηλικία 19 ετών παντρεύτηκε τη Σαλώμη Στράουμπ, αλλά λίγο αργότερα χώρισαν.

Ήταν πνεύμα ανήσυχο και ο τυχοδιωκτισμός δεν έλειπε από τη ζωή του. Έγινε μέλος της  φιλελληνικής επιτροπής στη Βέρνη και γρήγορα κατόπιν επιθυμίας του, βρέθηκε στην  επαναστατημένη Ελλάδα… ως Δρ. Μάγερ..

Εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι, έγινε ορθόδοξος και νυμφεύτηκε την Αλτάνα Ιγγλέζου, με την οποία απέκτησαν δυο παιδιά. Με τη συνδρομή του επίσης φιλέλληνα, Γερμανού ιατρού Έλσμερ,  ίδρυσαν νοσοκομείο στην πόλη - ώστε σύντομα η πλήρης αφομοίωση του στο <<ελληνικό  γίγνεσθαι>> να τον κάνει αγαπητό σε όλους.

Από την 1-1-1824 άρχισε να εκδίδει την εφημερίδα <<Ελληνικά Χρονικά >>, με τη συνδρομή  του Λόρδου Βύρωνα. Οι διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις των δυο ήταν γνώστες, αλλά δεν  στάθηκαν εμπόδιο στην ομαλή κυκλοφορία του εντύπου.

<<Αγγλόφιλος>> ο Μάγερ στάθηκε στο πλευρό των Κουντουριώτη και Μαυροκορδάτου, κατά  τη  διάρκεια της εμφύλιας διαμάχης -που τόσο κόστισε στον αγώνα! Το 1824 διορίστηκε στη  διευθύνουσα επιτροπή του Μεσολογγίου και διακρίθηκε ιδιαίτερα για τις διοικητικές του  ικανότητες, κατά τη διάρκεια της δεύτερης και μοιραίας πολιορκίας της πόλης από τα  Τουρκοαιγιπτιακά στρατεύματα. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές τα Ελληνικά  Χρονικά έπαψαν  να εκδίδονται, αλλά ο θερμός αυτός φιλέλληνας φρόντισε να κρατά ημερολόγιο, όπου  κατέγραφε όλα τα γεγονότα της ηρωικής πόλης.

Στις 11-4-1826 ο Ιωάννης-Ιάκωβος Μάγερ με την οικογένεια του και την οικονόμο του Σάνα, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της Εξόδου. Μαζί του χάθηκε και το ημερολόγιο  του,  που τόσης σημαντικές πληροφορίες θα μπορούσε να δώσει. Το μνημείο του βρίσκεται σε περίοπτη θέση  στον Κήπο των Ηρώων του Μεσολογγίου.