X

Την «ψάχνουν» στην κρουαζιέρα!

Φέτος είναι η χρονιά μας στον τουρισμό, καθώς περισσότεροι από 21.500.000 τουρίστες - έως τώρα - κατέκλυσαν κάθε γωνιά της χώρας κι είναι σίγουρο πως μέχρι το τέλος του χρόνου ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί αρκετά!

Ant1news

Το περασμένο Σάββατο βρέθηκα σ` ένα γάμο καλεσμένος, όπου είχα μια ενδιαφέρουσα κουβέντα μ` έναν απ` τους κορυφαίους παράγοντες της κρουαζιέρας στη χώρα. Τα όσα είπαμε μου προκάλεσαν αίσθηση γι` αυτό και τα γράφω!

«Ξέρεις που παίζει χρόνια τώρα η κρουαζιέρα στην Ελλάδα; Σε Πειραιά, Μύκονο, Σαντορίνη, Πάτμο, Ρόδο, Ηράκλειο και κάτι ψιλά σε άλλες περιοχές όπως Κατάκολο, Θεσσαλονίκη. Νομίζεις πως είναι ότι το καλύτερο: Άστα …….».

Από την κουβέντα μας κατάλαβα πως οι επιχειρηματίες – επαγγελματίες του χώρου κάνουν ήδη κινήσεις , ώστε σύντομα η κρουαζιέρα να αποκτήσει ένα νέο ρόλο στον Ελλαδικό χώρο!

«Νομίζεις πως θα κρατήσει πολύ αυτό που γίνεται στη Μύκονο;……. .μου είπε. Βγαίνουν στο νησί έτσι απλά για μια βόλτα στη πόλη! Αμ στη Σαντορίνη; Που ακόμη παλεύουν με τις λάντζες και τη κοσμοπλημμύρα στο τελεφερίκ. Μπορεί να συνεχιστεί αυτό; Χρόνια φωνάζουμε, αλλά ……».

Τον ρώτησα να μου αποκαλύψει προς τα που πάει το πράγμα και μου είπε τα εξής : «Πρέπει να καταλάβουν όλοι πως πλέον δεν θα παίζουν μόνο λίγα νησιά. Θα προστεθούν πολλοί νέοι προορισμοί έστω κι αν οι υποδομές (λιμενικές) υστερούν. Δόξα τω Θεώ υπάρχουν πολλά μικρά και μεσαία κρουαζιερόπλοια για να δουλέψουν στις θάλασσές μας! Ήδη από φέτος μπήκαν στο χορό η Χίος, η Μήλος, η Σάμος, η Ίος, η Σύρος, η Σύμη, η Μυτιλήνη, η Κως ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για άλλες περιοχές μας».

Ζήτησα να μου πει τι ζητούν οι επισκέπτες της κρουαζιέρας σε αυτούς τους νέους προορισμούς. « Μα είναι απλό. Νέα πράγματα! Νέες εμπειρίες! Η Χίος είναι παγκοσμίως γνωστή για τα Μαστιχοχώρια, τα μοναστήρια και τους μεσαιωνικούς της οικισμούς. Η Μήλος για τις κατακόμβες και το άγριο φυσικό κάλλος. Η Λέσβος είναι το βασίλειο του λαδιού, η Κως έχει τεράστια αρχαιολογική ιστορία και τρομερές παραλίες, όπως και η Σάμος! Πλοία που έπιαναν μόνο στο Κουσάντασι (απέναντι) τώρα θα έρχονται και στο Πυθαγόρειο. Εδώ όσοι πήγαν σε Ίο και Σύμη φέτος ξετρελαθήκαν και μας έβαλαν φωτιές»! Και δεν έμεινε μόνο σε αυτά ο συνομιλητής μου.

«Κι από επιχειρηματική σκοπιά να το δει κανείς , το καινούργιο έχει άλλη αίγλη. Μπαίνεις σε νέα μονοπάτια παρθένα κι αυτό μόνο οφέλη θα έχει σε βάθος χρόνων! Αλλά ικανοποιείται και ο κόσμος που δε γουστάρει να βλέπει τα ίδια και τα ίδια. Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι για τον τόπο, αλλά όχι πρόχειρα και με τσαπατσουλιά, όπως συνήθως γίνεται. Η χώρα μας προκαλεί το ενδιαφέρον ακόμη κι όπως είναι τώρα τα πράγματα. Φαντάσου τι θα γίνει αν προτείνουμε και κάτι διαφορετικό! Τα λιμάνια μας είναι το παν! Θυμάσαι στην ταινία «Γοργόνες και Μάγκες» τι έλεγε η γιαγιά (Μαρία Φωκά) του Λάκη Κομνηνού; Η θάλασσα μας έτρεφε τόσα χρόνια, κι η θάλασσα θα εξακολουθεί να μας τρέφει»!

Κοντολογίς αυτό που μου έμεινε, είναι πως κάποιοι ήδη δημιουργούν νέα δεδομένα στη κρουαζιέρα και το τοπίο από του χρόνου δεν θα είναι ίδιο!