X

Έπεσε κι αυτό το τείχος

Επί 52 χρόνια τώρα εθεωρείτο ζήτημα «ταμπού» για τον πολιτικό κόσμο στις ΗΠΑ – η σκέψη και μόνο πως θα μπορούσε κάποια στιγμή, να «αποκατασταθούν» οι σχέσεις της χώρας τους με τη γειτονική Κούβα!

Ant1news


Κι ήρθε σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα, στα τέλη του 2014 που αποφάσισε να αλλάξει τα πράγματα και να επιτρέψει πλέον οι δυο χώρες να μπορούν να «επικοινωνούν και πάλι»! Κάτι που δεν είχαν τολμήσει να σκεφτούν έστω, οι προκάτοχοι του όλα αυτά τα χρόνια (Τζόνσον, Φόρντ, Κλίντον, Κάρτερ, Ρήγκαν, Μπους (δις), Νίξον).

Ήταν Φλεβάρης του 1962 όταν ο αδικοχαμένος Κένεντι, επέβαλε τον διαβόητο νόμο που αποκαλούνταν έκτοτε ως «εμπάργκο προς τη Κούβα», το Κομουνιστικό αγκάθι στα πλευρά των ΗΠΑ. Φυσικά λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή του νόμου αυτού, ο λατρεμένος πρόεδρος των Αμερικανών, είχε φροντίσει να προμηθευτεί μερικές κούτες με αρκετές εκατοντάδες από τα αγαπημένα του πούρα Αβάνας (P.U).

Tα χρόνια πέρασαν, οι κουβανοί μετανάστες στις ΗΠΑ μετρώνται σε εκατομμύρια που στέλνουν δισ. δολάρια στο νησί κάθε χρόνο, ο Φιντέλ γλύτωσε από καμπόσες εκατοντάδες απόπειρες δολοφονίας, ο διάδοχος Ραούλ δείχνει πιο διαλλακτικός και μεταρρυθμιστής, ο σκληρός κομμουνισμός δεν υπάρχει στο νησί και τα ταξίδια δεν έπαψαν ποτέ  να γίνονται έστω και δια της πλαγίας οδού …….. οπότε;

Ο Ομπάμα αποφάσισε να κάνει κάτι που εδώ και χρόνια δεν μπορούσε να σταματήσει κανείς εύκολα! Να επιτρέψει την ελεύθερη επαφή των πολιτών, το εμπόριο μεταξύ των χωρών (εταιρειών) να «νομιμοποιηθεί», το πιστωτικό σύστημα να «συνεργαστεί» και τελικά να αποκατασταθούν πλήρως και οι διπλωματικές σχέσεις!

Τώρα αν θα αποφασίσουν οι Αμερικανικές εταιρίες να «ξαναπιάσουν δουλειά» στο νησί κι η Κούβα να ξαναγίνει ότι ήταν για δεκαετίες προ του `60 - αυτό δεν μπορεί να το πει κανείς με σιγουριά ακόμη! Γεγονός είναι πως τα οχήματα στο νησί θέλουν άλλαγμα, οι πανέμορφες μουλάτες πάντα ξέρουν να διασκεδάζουν καλά τον κόσμο και τα πούρα εξακολουθούν να δελεάζουν - γι αυτό κι η απόφαση του Ομπάμα επιτρέπει πλέον την νόμιμη εισαγωγή πουρών από την Κούβα αξίας 100 ευρώ!

Αλήθεια πιστευτεί κάνεις πως τα πούρα δεν «έβαλαν το …….χεράκι τους» στην όλη ιστορία; Η πρώτη διάταξη για τη κατάργηση του νόμου Κένεντι, αυτά αφορούσε! Έχετε δει πως τα φτιάχνουν; Ναι ναι ναι, στο μπούτι τους τα τυλίγουν οι κοπέλες. Γι αυτό και ο τοίχος τελικά έπεσε!