X

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

10-12-1893, 18-4-1932, ;/;/2015…. Ναι , ναι, ναι …….καλά το «πιάσατε»! Είναι σημαδιακές αυτές οι ημερομηνίες - ειδικά οι δυο πρώτες!

Ant1news


Είναι οι ημερομηνίες αυτές που η Ελλάδα χρεοκόπησε, με τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε, να μοιάζουν πολύ με τις σημερινές.

Πολύ πίσω το Μάιο του 1892 ο Χαρίλαος Τρικούπης κερδίζει στις εκλογές, αλλά η αδυναμία του να «εξασφαλίσει εξωτερική βοήθεια, δηλαδή χρήματα», τον αναγκάζει να παραιτηθεί. Ακολουθεί η ορκωμοσία της κυβέρνησης Ράλλη, Σωτηρόπουλου, για να επανέλθει λίγο καιρό μετά και πάλι ο Τρικούπης. Τα πράγματα δεν άλλαξαν και μερικούς μήνες αργότερα σε μια φορτισμένη ομιλία του στη Βουλή, ο Χ.Τ, θα «ξεστομίσει» το θρυλικό, «κύριοι δυστυχώς επτωχεύσαμεν»! Μέσα σε μερικές ημέρες η δραχμή θα κλονιστεί για τα καλά, οι «κάνουλες παροχής ρευστού από το εξωτερικό δεν άνοιξαν», οι ξένοι μας λοιδορούσαν συνεχώς και η χώρα βίωσε πρωτοφανή «μαρασμό»!

Στις επόμενες εκλογές του 1895 ο Τρικούπης θα ηττηθεί και μερικούς μήνες μετά θα πεθάνει στη Γαλλία (1896). Θα τον διαδεχτεί ο Δηλιγιάννης και μια νέα τραγωδία θα «ξαναχτυπήσει» τη χώρα! Οι ξένοι «υποστηρικτές του» θα τον σπρώξουν σε πόλεμο με τη Τουρκία (1897 – ατυχής Ελληνοτουρκικός Πόλεμος) – και οι διάδοχοι του, Ράλλης και Ζαΐμης, θα υποχρεωθούν» να δεχτούν τον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο (Δ.Ο.Ε). Η χώρα για να «συνέλθει» θα λάβει πολύ σκληρά οικονομικά μέτρα, κάτι που ζητούσαν οι δανειστές της για να ανοίξουν τα «πουγκιά τους»! Οι ξένοι απαίτησαν να «εξασφαλιστεί πάση θυσία» η αποπληρωμή των δανείων τους, μέσα από σειρά μέτρων για έλεγχο των δημοσίων προσόδων και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Πότε τελείωσε αυτός ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος; Κάπου εκεί στα μέσα της δεκαετίας του `70, με την αποχώρηση και των τελευταίων «ελεγκτών» από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το 1932 (18 Απριλίου), η κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου κηρύσσει προσωρινό χρεοστάσιο και αναστολή πληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας – απόρροια των επιπτώσεων από το «κραχ» του 1929! Ένας πρωτοφανής κρατικός παρεμβατισμός θα επιβληθεί παντού. Ο έλεγχος «στην αγορά συναλλάγματος» είναι απόλυτος, οι εισαγωγές θα περιοριστούν στις απολύτως αναγκαίες, τα επιτόκια θα «εκτοξευτούν»! Η Κοινωνία των Εθνών (Κ.Τ.Ε) θα ζητήσει από τη (Δ.Ο.Ε) στην Ελλάδα, να αναστείλει την αποπληρωμή χρεολυσίων για 5 χρόνια και να της χορηγηθεί νέο δάνειο ύψους 50.000.000 δολαρίων. Όλα αυτά όμως θα πρέπει να γίνουν σε απευθείας συνεννόηση με τους ομολογιούχους (δανειστές)! Η αυτάρκεια θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό ανάγκες, αλλά θα προκύψουν σοβαρές κοινωνικές αντιπαλότητες, τα μεροκάματα θα είναι χαμηλά, οι εξαγωγές θα πιεστούν και η οικονομία θα χρειαστεί χρόνια για να «αλλάξει πρόσωπο»!

Ο Βενιζέλος «θα φύγει» και οι διάδοχοι (στα κόμματα των Φιλελευθέρων και Λαϊκό), δεν θα «αποτύχουν» στην άσκηση σωστής πολιτικής στα οικονομικά – λίγα χρόνια μετά «τη λύση» θα δώσει μια δικτατορία!

Αυτά έγιναν κάποιες δεκαετίες πριν στη χώρα, οι ημερομηνίες αναγράφονται! Για το σήμερα δεν υπάρχει ακριβής μερομήνια και ας ελπίσουμε πως δεν θα χρειαστεί να συμπληρωθούν κάποια νούμερα στο τίτλο του κειμένου μου!

*Σαν πολλές ομοιότητες δεν εντοπίζετε στα τότε με το σήμερα;