X

“Γυμναστικά”!

Πότε και γιατί…δεν θέλαν το μάθημα της γυμναστικής.

Ant1news

Χρόνια τώρα ακούμε να γίνονται διάφορες κινήσεις - από τη πλευρά της Πολιτείας κυρίως - για το αν θα πρέπει να διδάσκονται κάποια συγκεκριμένα μαθήματα σε σχολεία ή και στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Τη μια είναι τα Θρησκευτικά, την άλλη τα Αρχαία, την άλλη…τα νέα…κτλ,κτλ!

Δεν είναι καινούργιο αυτό το σκηνικό! Πολλές φορές στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογες τέτοιες περιπτώσεις!

Ψάχνοντας, λοιπόν, έμαθα για τα περιβόητα «Γυμναστικά». Τι ήταν αυτά; Μα οι φοιτητικές ταραχές που συγκλόνισαν το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, με αφορμή το μάθημα ….. της Γυμναστικής!

Όλα ξεκίνησαν τέτοια μέρα το 1907! Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός, της υποχρεωτικής παρακολούθησης αλλά και εξέτασης των φοιτητών του Ιδρύματος, στο μάθημα της Γυμναστικής!

Μάλιστα αν αυτό δεν γινόταν, τότε δεν θα είχαν οι φοιτητές, το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις πτυχιακές και διδακτορικές εξετάσεις τους!

Οι φοιτητές ξεσηκωθήκαν! Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας ήταν καθημερινό φαινόμενο - που δυστυχώς γρηγορά συνοδεύτηκαν από επεισόδια, ξύλο, ταραχές κάθε είδους και καταλήψεις! Ρε, γιατί αυτά κάτι μου θυμίζουν από το σήμερα;

Βαρύτατες ήταν και οι κατηγορίες σε βάρος της Δ/νσης του αποκαλουμένου «Ακαδημαϊκού Γυμναστηρίου» - για θέματα συμπεριφοράς γενικότερα, με τους εξαγριωμένους φοιτητές να ζητούν δυναμικές παρεμβάσεις και αλλαγές στο επίμαχο θέμα!

Ας σημειωθεί πως μόλις 11 χρόνια πριν και με αφορμή τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες (1896), η Γυμναστική είχε καθιερωθεί ως υποχρεωτικό μάθημα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης! Πάντως οι φοιτητές ζητούσαν τη αντικατάσταση της «Γυμναστικής τους εκπαίδευσης», με ειδική «στρατιωτικού τύπου» εκγύμναση!

Οι ταραχές «ξέφυγαν», όταν με προτροπή των φοιτητών κηρύχθηκε γενική απεργία στο Πανεπιστήμιο, «βίαιη» διακοπή των μαθήματων, επίδοση «ψηφίσματος» προς τον υπουργό Παιδείας (Αν. Στεφανόπουλος), που φυσικά απορρίφθηκε. Ακολουθήσε κατάληψη του Ιδρύματος και η δυναμική παρέμβαση της Αστυνομίας, κι εν τέλη της Χωροφυλακής! Σημειώθηκαν αιματηρές συγκρούσεις με πυρά όπλων, εκατέρωθεν! Στο πλευρό των εξεγερμένων φοιτητών, προστέθηκαν «άνθρωποι του πνεύματος»- που με παρεμβάσεις τους προς εφημερίδες, ζήτησαν να «στηλιτευτεί» η στάση των Αρχών στο θέμα της καταστολής!

Οι πρωταίτιοι των «ταραχών», που αποκαλέστηκαν «Γυμναστικά», διώχτηκαν δικαστικά, ενώ υπήρξαν συλλήψεις και προφυλακίσεις αρκετών (Π.Καζάκος, Θ. Θεοδωρίδης, Γ. Παπανδρέου, Δ. Λαμπρινόπουλος).

Τελικά, η Γυμναστική δεν καταργήθηκε, η Δ/νση του Γυμναστηρίου έμεινε στη θέση της- ενώ μετά από καιρό οι βαριές ποινές σε βάρος των φοιτητών ακυρώθηκαν!

Για μια ακόμη φορά , η «εξουσία» είχε επιβληθεί! Έξι χρόνια μετά τα αποκαλούμενα «Ευαγγελικά», το κορυφαίο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας είχε βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα»!

Οι όποιες ομοιότητες….τυχαίες είναι!