X

Τσιπουράτα…!!!!

Ο λόγος περί του τσίπουρου και η περίφημη ατάκα του Πρωθυπουργού, πως όλα μπορεί να τα πάρουν οι δανειστές, αλλά το τσίπουρο μας ποτέ.

Ant1news

Έχει μείνει χαραγμένη σε όλους η εικόνα, που ο «κόκκινος» αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας, προσφέρει στον πρωθυπουργό μια μποτίλια με τσίπουρο παραγωγής του - με τον Αλέξη να του απαντά, «πως όλα μπορεί να τα πάρουν οι δανειστές…. αλλά το τσίπουρο μας….ποτέ»!

Γι αυτό κι η Πολιτεία, πιστή στις εξαγγελίες της, κάνει ότι πρέπει, ώστε οι παραγωγοί μας……. «να τα βρουν μπαστούνια».

Λοιπόν, στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, προβλέπονται διατάξεις, ώστε η παράνομη διακίνηση τσίπουρου, να αποτελέσει παρελθόν! Κι επειδή μεγάλος όγκος του αποστάγματος αυτού, είναι παραγωγής «καθαρά ιδιωτικού χαρακτήρα» - οι παραδοσιακοί παραγωγοί θα μπορούν να το διακινούν , μόνο εφόσον εκδίδουν τα σχετικά φορολογικά στοιχεία!

Από τους περιορισμούς εξαιρούνται αυτοί που παράγουν τσίπουρο για ιδίαν χρήση, με περιορισμό τα 120 κιλά ανά «αποστακτική περίοδο». Φυσικά η εμπορία τέτοιας παραγωγής, θα πρέπει να συνοδεύεται από έγγραφα όπως, άδεια απόσταξης και φορολογικά παραστατικά.

Όλα αυτά θα ισχύσουν από 1/8/2017, με την «έναρξη», της νέας αποστακτικής περιόδου, για τους παραδοσιακούς παραγωγούς. Οι περιορισμοί και τα «προ απαιτούμενα», είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσουν προβλήματα σε χιλιάδες μικροπαραγωγούς.

 Σκοπός του Υπ. Οικονομικών είναι να ελεγχθεί η παράνομη διακίνηση τσίπουρου στη χώρα, που ξεπερνά τα 25.000.000 λίτρα το χρόνο - στερώντας από το κράτος σημαντικά έσοδα.

Τα πρόστιμα που θα ισχύσουν θα είναι τσουχτερά, είτε πρόκειται για εμπορία του χωρίς σχετικά έγγραφα, είτε για διακίνηση «οικογενειακής παραγωγής».

Δηλαδή ο Μπούτας, θα έπρεπε μαζί με τη μποτίλια, να δώσει στον Αλέξη και κάνα τιμολόγιο;