X

Αεροπλάνα του ΝΑΤΟ σκότωσαν αμάχους στο Αφγανιστάν

Δύο γυναίκες, ένα παιδί και έναν ηλικιωμένο σκότωσαν την προηγούμενη εβδομάδα τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η νατοϊκή Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF). Αυτό συνέβη κατά τον βομβαρδισμό ενός σπιτιού από το οποίο η δύναμη του ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι άνοιγαν πυρ οι Ταλιμπάν. «Αντάρτες το χρησιμοποιούσαν (το σπίτι) για να ανοίγουν πυρ όταν οι κοινές (διεθνείς και αφγανικές) δυνάμεις, αγνοώντας την παρουσία αμάχων, διέταξαν ένα αεροπορικό πλήγμα κατά του κτιρίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η νατοϊκή Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF).

Ant1news

Δύο γυναίκες, ένα παιδί και έναν ηλικιωμένο σκότωσαν την προηγούμενη εβδομάδα τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η νατοϊκή Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF). Αυτό συνέβη κατά τον βομβαρδισμό ενός σπιτιού από το οποίο η δύναμη του ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι άνοιγαν πυρ οι Ταλιμπάν.

«Αντάρτες το χρησιμοποιούσαν (το σπίτι) για να ανοίγουν πυρ όταν οι κοινές (διεθνείς και αφγανικές) δυνάμεις, αγνοώντας την παρουσία αμάχων, διέταξαν ένα αεροπορικό πλήγμα κατά του κτιρίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η νατοϊκή Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF).

«Όταν οι διεθνείς δυνάμεις μπόρεσαν να μπουν στο κτίριο, βρήκαν τα πτώματα τεσσάρων αμάχων, δύο γυναικών, ενός παιδιού και ενός ηλικιωμένου, και τεσσάρων ανδρών που υπάρχουν υποψίες ότι ήταν αντάρτες», προστίθεται στην ανακοίνωση. 

Όταν ρωτήθηκε αν οι άμαχοι σκοτώθηκαν από το αεροπορικό πλήγμα, ένας εκπρόσωπος της ISAF απάντησε «ναι».

Ο πληθυσμός και η κυβέρνηση του Αφγανιστάν διαμαρτύρονται τακτικά για τα πλήγματα των διεθνών δυνάμεων κατηγορώντας τις ότι σκοτώνουν αδιακρίτως αμάχους και ο διοικητής της ISAF, ο Αμερικανός στρατηγός, Στάνλεϊ Μακρίσταλ, είχε διατάξει πρόσφατα τα στρατεύματά του να κάνουν τα πάντα για να περιορίσουν τις απώλειες μεταξύ των αμάχων κατά τις επιχειρήσεις τους. 

Σε άλλο περιστατικό, την Τρίτη, οι διεθνείς και οι αφγανικές δυνάμεις σκότωσαν 30 Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην επαρχία Μπαντγκίς στο δυτικό Αφγανιστάν, δήλωσε αξιωματούχος του αφγανικού στρατού.

Αμερικανοί και Αφγανοί στρατιώτες επενέβησαν μετά από μία σειρά επιθέσεων από αντάρτες εναντίον ενός υπό κατασκευή δρόμου και συγκρούστηκαν επί 13 ώρες με τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον διοικητή του αφγανικού στρατού στην περιοχή Ζαλαντάρ Σαχ Μπέχναμ. 

Η σύγκρουση τελείωσε, αφού οι Αμερικανοί στρατιώτες κάλεσαν για ενισχύσεις την αεροπορία. «Τριάντα Ταλιμπάν σκοτώθηκαν», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ο Μπένχαμ, προσθέτοντας ότι ένας Αφγανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 7 ακόμα τραυματίστηκαν. Από τις συγκρούσεις αυτές δεν σκοτώθηκε κανένας άμαχος.