X

Εικόνες Αποκάλυψης στην Τακλομπάν

Πτώματα στους δρόμους, λεηλασίες αλλά και βιασμοί συνθέτουν την εικόνα της πόλης των Φιλιππίνων Τακλομπάν που ισοπέδωσε ο τυφώνας Χαϊγιάν.

Ant1news


Ο τυφώνας Χαϊγιάν κατέστρεψε το 90% της Τακλομπάν, όπου ζουν 220.000 άνθρωποι, ενώ μόλις το 20%  λαμβάνουν βοήθεια. Οι επιζώντες λεηλατούν σπίτια για να επιβιώσουν, καθώς οι αποθήκες είναι πλέον άδειες.

Η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας και ανέπτυξε θωρακισμένα οχήματα και εκατοντάδες στρατιώτες για την αποκατάσταση της τάξης.

Οι επιζώντες επιχειρούν και να φύγουν από την Τακλομπάν. Περπατούν επί ώρες για να φτάσουν στο αεροδρόμιο όπου παραμένουν χωρίς φαγητό ή νερό.

Κάποιοι εξ αυτών ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να επιβιβαστούν σε ένα από τα λίγα αεροπλάνα που αναχωρούν από την πληγείσα περιοχή. Πολλοί μάλιστα διαμαρτύρονται ότι δίνεται προτεραιότητα στις οικογένειες των στρατιωτικών.

Τις τάσεις φυγής από την Τακλομπάν ενισχύουν οι καταγγελίες για βιασμούς από δραπέτες των φυλακών. Σύμφωνα, όμως, με τις αρχές οι δραπέτες είναι «λιγότεροι από δέκα».

Στην Τακλομπάν ακούγονται και πυροβολισμοί εξαιτίας των οποίων αναβλήθηκε την Τετάρτη ομαδικός ενταφιασμός. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ στην μαρτυρική πόλη υπάρχουν περίπου 10 χιλιάδες νεκροί, αριθμό που αμφισβήτησε, όμως, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων. Ο Μπενίνιο Ακίνο εκτίμησε ότι οι νεκροί είναι «2.000 με 2.500». Ο τελευταίος πρόχειρος απολογισμός της κυβέρνησης αναφέρει 2.275 νεκρούς και 80 αγνοούμενους.

Συνολικά, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότεροι από 11 εκατομμύρια κάτοικοι, δηλαδή περισσότερο από το 10% του πληθυσμού της χώρας έχει πληγεί από τον τυφώνα, εκ των οποίων 673.000 έχουν εκτοπιστεί. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει προσωρινά ή οριστικά τη δουλειά τους.

Συνεχίζονται, εν τω μεταξύ, οι ανακοινώσεις για παροχή βοήθειας οικονομικής ή υλικής από πολλές χώρες και οργανισμούς.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο George Washington και άλλα πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού απέπλευσαν την Τρίτη από το Χονγκ Κονγκ με κατεύθυνση τις Φιλιππίνες μεταφέροντας 7.000 ναύτες. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν άλλα δύο ακόμη πλοία που διαθέτουν συστήματα αφαλάτωσης.

Έκθεση γερμανικού ινστιτούτου υπολογίζει το κόστος από την καταστροφή στις Φιλιππίνες στα 8 με 19 δισεκατομμύρια δολάρια.