X

Κρούσματα καρκίνου στη Φουκουσίμα

Καρκίνο του θυρεοειδούς εκδήλωσαν 26 ανήλικοι και άλλοι 32 παρουσιάζουν πολύ σοβαρές ενδείξεις της νόσου, σύμφωνα με μελέτη για την επίδραση της ραδιενέργειας στη Φουκουσίμα από το πυρηνικό δυστύχημα του 2011.

Ant1news


Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς στη Φουκουσίμα είναι 26, όπως αποκαλύπτει μελέτη επί των εξετάσεων που διενεργήθηκαν σε 240 χιλιάδες νέους ηλικίας 18 ετών και κάτω, την εποχή του πυρηνικού δυστυχήματος. Τα 26 κρούσματα είναι 8 περισσότερα σε σχέση με προγενέστερη έκθεση του περασμένου Αυγούστου.

Οι ειδικοί, όμως, εκτιμούν ότι τα κρούσματα καρκίνου δεν συνδέονται, άμεσα, με το πυρηνικό δυστύχημα της 11ης Μαρτίου του 2011, επικαλούμενοι συγκριτικά δεδομένα, κυρίως από την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, το 1986, στην Ουκρανία.

Θεωρούν πολύ πρώιμη την εκδήλωση της νόσου, μόλις 30 μήνες μετά το δυστύχημα, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται 3 έως 5 χρόνια για να τεκμηριωθεί μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα σφουγγάρι ιωδίου, κυρίως στα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη, και ιδιαίτερα ευάλωτος στις εκπομπές ραδιενεργού ιωδίου 131.

Σε περίπτωση πυρηνικού δυστυχήματος συνιστάται η απορρόφηση στερεού ιωδίου, σύσταση η οποία δεν εφαρμόσθηκε στην περίπτωση της Φουκουσίμα.