X

Καμικάζι έσπειραν το θάνατο στο Ιράκ

Σαράντα σιίτες μουσουλμάνοι έχασαν τη ζωή τους, από επιθέσεις καμικάζι, ενώ τιμούσαν την Ασούρα, τη μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή της σιιτικής κοινότητας του Ισλάμ.

Ant1news


Καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος εν μέσω θρησκευτικής πομπής σιιτών στην ανατολική πόλη αλ-Σαντίγια της επαρχίας Ντιγιάλα, βόρεια της Βαγδάτης. Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ τραυματίσθηκαν 67.

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε άλλες δύο επιθέσεις στην περιοχή Χαφρίγια, νότια της Βαγδάτης, όπου πιστοί είχαν συγκεντρωθεί μέσα σε μια σκηνή. Στην βόρεια πόλη Κιρκούκ, μια διπλή επίθεση εναντίον σιιτών προκάλεσε τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων.

Οι εορτασμοί της Ασούρα συνοδεύονται συχνά από επιθέσεις ακραίων σουνιτικών οργανώσεων που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα καθώς θεωρούν "άπιστους" τους σιίτες, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού του Ιράκ.

Σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές δύο εκατομμύρια πιστοί, εκ των οποίων 200.000 έχουν φθάσει από το εξωτερικό, θα επισκεφθούν την ιερή σιιτική πόλη Κερμπάλα κατά τις δεκαήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις. Η προσέλευση των πιστών θα συνεχιστεί και μετά την 14η Νοεμβρίου, για το Αρμπάιν, το 40ήμερο πένθος μετά την Ασούρα.