X

Θανάτωση δια λιθοβολισμού για «εγκλήματα ηθικής»

Νόμους των Ταλιμπάν φέρεται να υιοθετεί το Αφγανιστάν, όπως καταγγέλλει η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Human Rights Watch.

Ant1news


Η κυβέρνηση Καρζάι εξετάζει πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης περί επαναφοράς της θανάτωσης δια λιθοβολισμού για «εγκλήματα ηθικής», περιλαμβανομένης και της μοιχείας, καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

«Είναι απολύτως σοκαριστικό 12 χρόνια μετά την πτώση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν η κυβέρνηση Καρζάι να εξετάζει την επαναφορά  του λιθοβολισμού ως τιμωρίας», δήλωσε ο Μπραντ Άνταμς, διευθυντής του παραρτήματος της Human Rights Watch στην Ασία. Ο Άνταμς ζήτησε από τον πρόεδρο Καρζάι «να απορρίψει τη σχετική πρόταση ασυζητητί».

Η Human Rights Watch αναφέρει ότι η πρόταση προβλέπει πως, αν το δικαστήριο κρίνει ότι ένα ζευγάρι διατηρεί εξωσυζυγικό δεσμό, θα πρέπει να λιθοβολούνται αμφότεροι μέχρι θανάτου, αν είναι και οι δύο παντρεμένοι.  Αν «αυτός ή αυτή που διαπράττει μοιχεία είναι ανύπανδρος», η ποινή πρέπει να είναι 100 χτυπήματα με μαστίγιο.

Προτείνεται, επίσης, οι ποινές να εκτελούνται δημοσίως, κάτι που παραπέμπει στην πολιτική των Ταλιμπάν να τιμωρούν τους κατηγορούμενους εκτελώντας τους ή λιθοβολώντας τους σε δημόσιους χώρους.

Το Αφγανιστάν εργάζεται, τα δύο τελευταία χρόνια, για την αναθεώρηση του ποινικού κώδικα του 1976. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι στον κώδικα του ’76 δεν προβλεπόταν ο λιθοβολισμός.

Όπως μετέδωσε, εξάλλου, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τη Δευτέρα, νεαρό ζευγάρι, στο Βόρειο Αφγανιστάν, εκτελέστηκε με την κατηγορία της εξωσυζυγικής σχέσης.