X

Φονική έκρηξη ηφαιστείου στη Σουμάτρα

Φριχτό θάνατο βρήκαν τουλάχιστον 14 άνθρωποι που καταπλακώθηκαν από τη λάβα του ηφαιστείου Σιναμπούνγκ.

Ant1news


Το ηφαίστειο Σιναμπούνγκ, στην περιοχή Κάρο της Βόρειας Σουμάτρας, εκρήγνυται από τον Σεπτέμβριο, έχοντας προκαλέσει τον εκτοπισμό 30.000 ανθρώπων.

Η νέα ισχυρή έκρηξη, όμως, του ηφαιστείου που βρισκόταν σε "ύπνωση" επί 400 χρόνια πριν ενεργοποιηθεί τον Αύγουστο του 2010, σκότωσε τουλάχιστον 14 ανθρώπους, ανάμεσά τους και 4 μαθητές, στο χωριό Σουκαμεριάχ, όπου ενδεχεται να βρεθούν και άλλοι νεκροί.

Η έκρηξη του Σιναμπούνγκ σημειώθηκε την επομένη της προειδοποίησης της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών προς τους κατοίκους των χωριών, που βρίσκονται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από την κορυφή του βουνού, να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους έως ότου ησυχάσει η ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Ωστόσο, πολλοί ανέβηκαν το Σάββατο στο βουνό για να ελέγξουν τα σπίτια και τις φάρμες τους μετά τις επανειλημμένες αλλά μικρότερες ηφαιστειακές εκρήξεις.

Στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας υπάρχουν περί τα 130 ενεργά ηφαίστεια. Εκρήξεις που σημειώνονταν επί εβδομάδες στο όρος Μεράπι στην Ιάβα, το 2010, προκάλεσαν το θάνατο 350 ανθρώπων και τον εκτοπισμό 150.000.