X

«Βελόνα στον ωκεανό» το χαμένο Boeing 777

Στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της Malaysia Airlines συμμετέχει, πλέον, κι ένας παγκόσμιος στόλος από δορυφόρους παρακολούθησης της Γης.

Ant1news


Άφαντο, για πέμπτη ημέρα, παραμένει το Boeing 777 της Malaysia Airlines. Απεγνωσμένες είναι οι προσπάθειες εντοπισμού του χαμένου αεροσκάφους και η Κίνα, έθεσε, ήδη, σε ισχύ τη Διεθνή Σύμβαση «Διάστημα και μεγάλες καταστροφές».

Βάσει της συμφωνίας, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι 15 χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση μπορούν να θέσουν τους δορυφόρους τους στη διάθεση των διασωστών.

Εν τω μεταξύ, οι επιχειρήσεις αναζήτησης του αεροσκάφους με τους 239 επιβαίνοντες έχουν επεκταθεί στη θάλασσα Ανταμάν, στις δυτικές ακτές της Μαλαισίας, μακριά από την πορεία που θα έπρεπε να έχει ακολουθήσει το αεροσκάφος που πραγματοποιούσε την πτήση Κουάλα Λουμπούρ- Πεκίνο.

Αν και στην αρχή οι έρευνες διεξάγονταν σε μια ακτίνα περίπου 200 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο που ο πύργος ελέγχου έχασε την επικοινωνία με το Boeing 777, μεταξύ των ανατολικών ακτών της Μαλαισίας και το νότιο Βιετνάμ, πλέον, έχουν επεκταθεί προς τα δυτικά, και καλύπτουν μια συνολική επιφάνεια μεγαλύτερη από 90.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στο μέγεθος της Πορτογαλίας.

Δώδεκα χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία συμμετέχουν στην επιχείρηση για την οποία έχουν κινητοποιηθεί 42 πλοία και 39 αεροπλάνα.

«Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Ερευνούμε όλες τις πιθανότητες», δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής αεροπορίας της Μαλαισίας Αζχαρουνντίν Αμπντούλ Ράχμαν.

Η Πολεμική Αεροπορία, από την πλευρά της, προσπαθώντας να δώσει εξηγήσεις στις αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την τύχη του αεροσκάφους, διαβεβαίωσε ότι «δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της στροφής εν πτήση, πριν το αεροσκάφος χαθεί από το ραντάρ».

«Για τον λόγο αυτό οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης επεκτάθηκαν» στα παράκτια ύδατα δυτικά της χερσονήσου της Μαλαισίας, διευκρίνισε ο στρατηγός Ροντζαλί Νταούντ.

Ωστόσο, διέψευσε τις πληροφορίες τοπικών μέσων τα οποία επικαλούμενα τον Νταούντ, είχαν αναφέρει ότι ένα ραντάρ είχε εντοπίσει το αεροπλάνο πάνω από τα Στενά της Μάλακα, μεταξύ της Μαλαϊκής χερσονήσου και του ινδονησιακού νησιού της Σουμάτρας.

«Την ελέγχουμε. Δεν λέμε ότι είναι η πτήση MH320. Είναι κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί», είπε χαρακτηριστικά ο στρατηγός.



Σύμφωνα, εξάλλου, με την πολιτική αεροπορία τη Μαλαισίας, το τελευταίο μήνυμα που μετέδωσαν οι πιλότοι του Μπόινγκ προς τον πύργο ελέγχου ήταν «Λοιπόν, καληνύχτα». 

Τις λέξεις αυτές είπε ένας πιλότος τη στιγμή που το αεροσκάφος εγκατέλειπε τον εναέριο χώρο της Μαλαισίας για να εισέλθει σε αυτόν του Βιετνάμ.

Οι αντικρουόμενες πληροφορίες προκάλεσαν, πάντως, έκρηξη οργής από τους συγγενείς των επιβατών του μοιραίου αεροσκάφους.

Εξοργισμένοι συγγενείς πέταξαν μπουκάλια με νερό εναντίον εκπροσώπων της Malaysia Airlines, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Πεκίνο.

Σοκ στους συγγενείς των επιβατών έχουν προκαλέσει και οι αποκαλύψεις οτι ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους-"φάντασμα" συνήθιζε να καλεί γυναίκες στο πιλοτήριο εν ώρα πτήσης.

Καθημερινά προκύπτουν και γεγονότα που αγγίζουν τα όρια του μεταφυσικού, οπως η ιστορία του Νεοζηλανδού επιβάτη, ο οποίος, πριν επιβιβιβασθεί στο μοιραίο Boeing, άφησε στη σύζυγό του το ρολόι και τη βέρα του να τα δώσει στα παιδιά τους σε περίπτωση που συμβεί κάτι κακό.