X

Δραματικοί διάλογοι του πληρώματος του μοιραίου πλοίου με τις αρχές

«Το πλοίο γέρνει, οι επιβάτες δεν μπορούν να κινηθούν». Αναπάντητα ερωτηματικά για την τραγωδία στη Νότια Κορέα. Γιατί το πλοίο δεν εκκενώθηκε αμέσως;

Ant1news

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι δραματικοί διάλογοι του πληρώματος του μοιραίου πλοίου Sewol που βυθιστούμε στη Νότια Κορέα με τον κεντρικό σταθμό ελέγχου στη Νότια Κορέα, αμέσως μετά το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε.

Όπως φαίνεται από τους διαλόγους οι επιβάτες του μοιραίου πλοίου δεν είχαν καμία ελπίδα για να σωθούν με αποτέλεσμα το Sewol να γίνει υγρός τάφος για δεκάδες ανθρώπους.

Από τους διαλόγους, που αποκάλυψε το CNN, βγαίνει το συμπέρασμα ότι το πλοίο είχε αρχίσει να παίρνει κλίση και να βυθίζεται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν οι επιβάτες να βρεθούν στις σωστικές λέμβους.

«Το πλοίο μας γέρνει και μπορεί να βυθιστεί» είπε σε δραματικό τόνο ένα μέλος του πληρώματος προς τον κέντρο ελέγχου, το οποίο στη συνέχεια ρώτησε για την κατάσταση των επιβατών με το πλήρωμα να απαντά:  «οι επιβάτες δεν μπορούν να κινηθούν γιατί το πλοίο γέρνει πολύ», ενώ στην ερώτηση αν μπορούν να φτάσουν τις λέμβους και να φύγουν από το πλοίο, η απάντηση του πληρώματος ήταν «το πλοίο έχει γείρει πολύ, είναι αδύνατον».

Μισή ώρα μετά το πρώτο σήμα, ένα μέλος του πληρώματος ακούγεται να ρωτάει: «Αν το πλοίο εκκενωθεί τώρα, θα διασωθούν οι επιβάτες αμέσως»;

Το κέντρο του απαντά πως η κατάσταση δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη και πως θα πρέπει ο καπετάνιος να πάρει την απόφαση αυτή, αφού όλοι οι επιβάτες φορέσουν σωσίβια. Το πλήρωμα όμως ξαναρωτά: «Δεν ρώτησα αυτό, ρώτησα, αν εκκενωθεί τώρα το πλοίο, θα διασωθούν αμέσως οι επιβάτες»; Το κέντρο τους απάντησε ότι τα σωστικά σκάφη βρίσκονται σε απόσταση δέκα λεπτών.

Παρ΄ όλα αυτά  πουθενά δεν αναφέρεται το γεγονός ότι κοντά στο σημείο όπου ναυάγησε το πλοίο βρισκόταν ένα επιβατηγό πλοίο που είχε δηλώσει πως θα μπορούσε να περισυλλέξει όποιον έπεφτε στη θάλασσα.

Οι συνομιλίες αυτές ίσως βοηθήσουν στο να απαντηθεί το μεγαλύτερο ερώτημα αυτής της τραγωδίας. Γιατί οι επιβάτες δεν απέδρασαν με σωστικές λέμβους.

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 58 ενώ υπάρχουν ακόμη άλλοι 244 αγνοούμενοι.