X

Κίνα: Θρησκευτικοί εξτρεμιστές πίσω από τη βομβιστική επίθεση

Δύο θρησκευτικοί εξτρεμιστές πραγματοποίησαν την Τετάρτη την αιματηρή επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Ουρούμτσι, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας.

Ant1news



Η κυβέρνηση της επαρχίας Σιντζιάνγκ γνωστοποίησε ότι οι δύο θρησκευτικοί εξτρεμιστές έχασαν τη ζωή τους κατά την επίθεση, που προκάλεσε επίσης το θάνατο ενός ακόμη ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων 79 ατόμων.

Μέσω της ιστοσελίδας τους στο διαδίκτυο, οι τοπικές αρχές τονίζουν ότι οι δύο εξτρεμιστές «είχαν επηρεαστεί εδώ και καιρό από εξτρεμιστική θρησκευτική σκέψη και μετείχαν σε εξτρεμιστικές θρησκευτικές δραστηριότητες». Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι δύο από τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης είναι μεταξύ των τριών νεκρών της επίθεσης.

Η Λαϊκή Ημερησία, η επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, γράφει στο μικρομπλόγκ της ότι «δύο μαφιόζοι πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι και σκοτώθηκαν», αν και δεν κάνει λόγο για επίθεση αυτοκτονίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο τρίτος νεκρός ήταν ένας άνθρωπος που βρισκόταν τυχαία στο σημείο.

Στην βομβιστική επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Ουρούμτσι, την πρώτη στην πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ τα τελευταία 17 χρόνια, χρησιμοποιήθηκαν μαχαίρια και εκρηκτικά. Η επίθεση σημειώθηκε λίγο μετά την άφιξη αμαξοστοιχίας από επαρχία που κατοικείται στη συντριπτική της πλειοψηφία από Κινέζους Χαν, σύμφωνα με την εφημερίδα, ενώ συνέπεσε χρονικά με την επίσκεψη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Τα μέτρα ασφαλείας σήμερα ήταν δρακόντεια στο σημείο. Δεκάδες μαύρα βαν της αστυνομίας ήταν σταθμευμένα γύρω από το σταθμό και αστυνομικοί με στολές παραλλαγής και όπλα στα χέρια περιπολούσαν στην είσοδό του. Ωστόσο, πολύ κόσμος πηγαινοερχόταν στο σταθμό που φαινόταν να λειτουργεί κανονικά.