X

Για ανθρωποκτονία κατηγορείται ο καπετάνιος και το πλήρωμα του Sewol

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν στον καπετάνιο και σε μέλη του πληρώματος του Sewol που βυθίστηκε στην Νότια Κορέα προκαλώντας το θάνατο περισσότερων από 280 ανθρώπων.

Ant1news

Για ανθρωποκτονία κατηγορείται ο πλοίαρχος και τρία μέλη του πληρώματος του πλοίου που ναυάγησε στην Νότια Κορέα, με αποτέλεσμα να πνιγούν τουλάχιστον 280 άνθρωποι, από τους 476 επιβάτες του. Ακόμα έντεκα μέλη του πληρώματος κατηγορούνται για αμέλεια.

Κι ενώ οι έρευνες για τις ευθύνες του πληρώματος συνεχίζονται, ο εισαγγελέας που ηγείται των ερευνών δήλωσε:«Ο καπετάνιος, ο πρώτος αξιωματικός και ο δεύτερος αξιωματικός και ο πρώτος μηχανικός διέφυγαν πριν από τους επιβάτες, με αποτέλεσμα σοβαρές απώλειες»

Ο ίδιος εξηγώντας σε συνέντευξη Τύπου τα αίτια του ναυαγίου περιέγραψε ότι η ευστάθεια του Sewol είχε επιβαρυνθεί σοβαρά επειδή το πλοίο είχε υποβληθεί σε αλλαγές για να αυξηθεί η χωρητικότητά του και στις 16 Απριλίου είχε αποπλεύσει υπερφορτωμένο και χωρίς αρκετό νερό στις δεξαμενές έρματος που χρησιμεύουν για να παραμένει σταθερό. 

Ισχυρά ρεύματα στην περιοχή της καταστροφής έκαναν το σκάφος να μην υπακούει στους χειρισμούς με αποτέλεσμα το πλήρωμα να προσπαθήσει να κάνει μια στροφή 15 μοιρών, πιο κλειστή απ' ό,τι προβλέπεται, η οποία έκανε το πλοίο να μπατάρει και στη συνέχεια να βυθισθεί», δήλωσε ο εισαγγελέας.

«Ο πλοίαρχος θα έπρεπε να ελέγχει τον πλου, όμως άφησε τον έλεγχο σ' ένα τρίτο αξιωματικό και αυτό συνιστά χονδροειδή αμέλεια», δήλωσε ο ίδιος προσθέτοντας ότι «υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να στηριχθεί κατηγορία για εσκεμμένη αμέλεια εκ μέρους του πλοιάρχου και τριών άλλων αξιωματικών. 

Η κατηγορία της ανθρωποκτονίας απαγγέλθηκε επειδή δεν άσκησαν το καθήκον τους να βοηθήσουν και να ανακουφίσουν, με αποτέλεσμα το θάνατο επιβατών», δήλωσε προσθέτοντας πως μερικά μέλη του πληρώματος ομολόγησαν πως «σκέπτονταν τη δική τους ζωή». 

Το Sewol εκτελούσε δρομολόγιο ρουτίνας από το λιμάνι Ίντσεον προς το νότιο νησί Ζεζού.

Ένα μήνα μετά την καταστροφή, έχουν περισυλλεγεί 281 πτώματα, αλλά 23 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, παρόλο που δύτες εξακολουθούν να ερευνούν το ναυάγιο.